Mp kandidater till Eu-parlamentet, Peter Eriksson och Isabella Lövin. Foto: Anders Wiklund / TT

Före detta språkrör gör comeback i EU-parlamentet

"Blivit mer och mer intressant"
1:54 min

Miljöpartiet har idag efter medlemsomröstning fattat beslut om sin kandidatlista till europaparlamentsvalet. Och lyckas miljöpartiet behålla de två mandat de har i dag blir ett före detta språkrör europaparlamentariker.

Det är Peter Eriksson som var miljöpartiets språkrör mellan 2002 – 2011, som nu satsar på Europaparlamentet.

Han är i dag ordförande för riksdagens konstitutionsutskott. Och så här förklarar han varför han nu vill byta Stockholm mot Bryssel:

– Jag tycker det har blivit mer och mer intressant. Europaparlamentet har fått mer makt och tagit sig mer makt de senaste åren och har i dag en stor betydelse, likvärdig i många frågor med regeringarna när de möts. Miljöfrågorna har också i stor del flyttat från de enskilda nationerna till EU-nivå.

Enligt miljöpartiets regler får du ju inte vara kvar längre i riksdagen. Är det inte därför som du nu åker till Bryssel - eller försöker?

– Ja, jag hade faktiskt slutat i alla fall därför att jag har varit länge i riksdagen. Jag tycker jag har gjort mitt bäta här och jag tycker det har varit väldigt intressant men jag har tänkt ett tag nu att jag ska göra något annat efter den här mandatåperioden i alla fall. Men när jag fick frågan började jag fundera på det på allvar och då blev det också mer intressant.

Peter Eriksson som är andranamn på listan.

Toppar listan gör förra europaparlamentsvalets stora överraskning Isabella Lövin som trots topplatsen med ett bredare politiskt mandat tänker fortsätta satsa mest på sin speciallitet, fiskefrågor:

– Det är haven och miljöfrågorna som är mina stora frågor och sen så har jag ju en helhetssyn som jag delar med den gröna ideologin.

Du vill fortsätta i fiskeriutskottet?

– Jag vill hemskt gärna sitta kvar i fiskeriutskottet för att bevaka att den här fiskeripolitiken som vi nu har beslutat om verkligen genomförs i detaljerna.

Miljöpartiet har i dag två platser i europaparlamentet men satsar nu på att få tre. Trea på listan är riksdagsledamoten Bodil Ceballos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".