Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT Grafik: Liv Widell/Sveriges Radio

Gripenomröstning i Schweiz: "Lägg korten på bordet"

2:18 min

Uppgifterna om att Sverige försöker påverka folkomröstningen om
Jas-Gripen i Schweiz, som Ekot berättat om i dag, har väckt reaktioner både i Schweiz och här i Sverige.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kräver alla korten på bordet:

– Å ena sidan säger ministrarna att de inte kände till de här planerna, och å andra sidan hävdar många att det här inte är något konstigt, det här gör ju alltid regeringen för att man alltid vill sälja Jas-planen. Jag tycker att här behövs korten på bordet. Ska det säljas vapen från Sverige så ska det åtminstone göras helt öppet.    

Som Ekot kunde berätta i dag så har Sverige sedan i höstas en plan för att påverka resultatet i folkomröstningen i Schweiz, då schweizarna ska avgöra om det blir något köp av 22 Gripenplan.

Planen beskrivs i flera hemligstämplade rapporter som ambassaden skickat hem till Stockholm. Ministrar som fått rapporterna under hösten sa till oss för några dagar sedan att de inte kände till någon plan. Så här sa till exempel utrikesminister Carl Bildt.

Finns det några svenska stödaktiviteter i syfte att få ett ja i folkomröstningen?

– Det vet jag inte.

Du borde veta det?

– Nej, det borde jag inte veta.

I sina rapporter har den svenska ambassadören Per Thöresson berättat att planen tagits fram för att påverka schweizarna. Han har till exempel frågat sina kollegor i den schweiziska regeringen om den svenska insatsen ska rikta sig mot en viss del av befolkningen, och fått som svar att den ska nå hela landet och alla väljare.

Ambassadören skriver också att de svenska aktiviteterna kan bli tungan på vågen i omröstningen, som hålls i maj. Och i december skriver han: "Nu gäller det 'bara' att vinna folkomröstningen."

Men utrikesminister Carl Bildt tycker inte att Sverige driver någon kampanj:

– Det står uttryckligen i brevet att det inte är en del av kampanjen, det här är aktiviteter som dessutom är avstämda med Schweiz försvarsdepartement.

– Det finns en väldig efterfrågan på information, både om Sverige och om Gripensystemet, och då är det både naturligt och självklart att Sveriges ambassad hjälper till med detta i samverkan och med koordinering från Schweiz försvarsdepartement. 

På frågan varför han sa han inte kände till den svenska insatsen, trots att han fått flera rapporter om den, säger Bildt så här: 

– Ja, de frågade om det fanns några svenska aktiviteter, det är klart att jag inte känner till alla svenska aktiviteter. Jag har nu läst igenom den där listan, det är en bra lista på bra aktiviteter. Jag tycker att det är en utomordentligt bra verksamhet av Sveriges ambassad, det hade varit konstigt om de inte hade gjort detta, ingenting märkvärdigt i någon del,  säger utrikesminister Carl Bildt den isländske reportern Jóhann Hlíðar Harðarson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista