Starka reaktioner i Schweiz om Jas-inblandning

"Varje land hjälper sig självt"
1:56 min

Både ja- och nej-sidan till Gripenköpet i Schweiz reagerar på Ekots avslöjande i dag om den svenska inblandningen i ja-kampanjen. Ja-sidan oroar sig för att deras kampanj ska påverkas negativt och nej-sidan kräver nu mer öppenhet av försvarsministern om Sveriges inblandning.

Och på gatorna i huvudstaden Bern gick åsiktern isär om den svenska inblandningen:

– Ofta blir bilden av Gripen så negativ, därför måste ju Sverige få möjligheter att förklara hur det verkligen ligger till.

Det säger Yvon Oberson som är positivt inställd till Gripenavtalet mellan Schweiz och Sverige. Hon ser inga problem med att Sverige för en kampanj i Schweiz.

– Varje land hjälper sig självt, säger hon.

På Bundesplatz här mitt i centrala Bern har dock Walther en helt annan åsikt:

– Om jag vore Sverige skulle jag hålla mig borta från all form av reklam, det är bara kontraproduktivt för er, säger Walther som tycker att de nya flygplanen är rent slöseri.

Ekots avslöjande väcker debatt i Schweiz. Partiledaren för det liberala partiet FDP, Philipp Müller, en stark förespråkare för affären, säger till exempel till Ekot att sådana här avslöjanden inte direkt hjälper ja-sidan. Och han har en önskan:

– Jag föreslår att vi får sköta det här själva, säger Philipp Müller.

Nej-sidan försöker förstås utnyttja avslöjandet att höja temperaturen i debatten. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Evi Allemann är en förgrundsfigurerna på nej-sidan.

– Det är helt oacceptabelt att en främmande stat, med en hemlig PR-kampanj försöker få inflytande på vår direkta demokrati inför en folkomröstningskamp, säger Evi Allemann.

Hon kommer nu i parlamentet kräva svar av försvarsministern om hur samarbetet med Sverige faktiskt ser ut. Hon tror i och för sig också att avslöjandet kan göra nej-sidan starkare inför omröstningen.

– Det här visar hur nervösa Gripenförespråkarna är, de väntar sig uppenbarligen en väldigt jämn omröstning, säger Evi Allemann.

Den 18:e maj sker omröstningen. Föra gången Schweiz röstade om att införskaffa nya stridsflygplan, i början av 90-talet, vann ja-sidan ganska klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".