1 av 2
FN-personal hjälper till vid evakueringen av Homs. Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK
2 av 2
Män som evakuerade från Homs, greps av regimen. Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Evakuerade från Homs gripna av regimen

2:25 min

I dag har evakueringen av civila i Gamla stan i Homs fortsatt. Över 1 400 civila har hittills evakuerats. Samtidigt säger FN att de bekymrar sig för säkerheten för över 300 pojkar och män som gripits av myndigheterna sedan de lämnat belägringen.

Norska NRK:s korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen är vid det som vanligtvis är frontlinjen i Homs och han berättar att många som kommer ut från belägringen är svårt medtagna.

– Några är mycket medtagna, andra ser slitna ut och smala. Det har varit stora problem att få tag på mat särskilt den senaste månaden. En av de jag talat med berättade att de verkligen hade haft stora problem, de hade ingenting att äta och de var tvugna att låta sig evakueras.

De civila har inte kunnat lämna området tidigare, flera har berättat för NRK:s korrespondent att de som försökt lämna riskerade att bli skjutna antingen av rebeller, som kunde misstänka dem för att vara angivare eller av regimens styrkor, som trodde att de var rebeller.

Bland de evakuerade finns förutom kvinnor och barn, men också över 300 äldre pojkar och män, alla togs in till förhör av regimstyrkor.

Några har släppts men andra hålls kvar och FN säger sig vara bekymrad över deras öde.

– Det är en av de verkligt stora frågorna och FN tar ju på sig ett stort ansvar i och med att de går i god för operationen. jag har sett att några släppts efter att de förhörts men jag vet också att några fortfarande hålls kvar. Vi har inte någon insyn i vad som sker med dem, säger Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Av de som hittills evakuerats är 500 barn. Juliette Touma på FN:s barnorgan UNICEF säger att många av barnen är i dåligt skick.

– Omkring 500 barn har evakuerats. De såg sköra ut, de var svaga och framförallt var de vettskrämda, säger hon.

Det är sista dagen av vapenvila i dag, om den inte förlängs. Den diskussionen pågår för fullt.

Evakueringen har fortsatt och nödhjälp har levererats till det belägrade området.

När vapenvilan och evakueringen är över fruktar många nya hårdare angrepp från regimen.

– Många räknar med att krigshandlingarna kommer att återupptas med full styrka så fort vapenvilan är över. Kanske också myndigheterna då har lite friare händer att gå in tyngre i striderna då det är färre civila i området, säger Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista