Foto: Emrah Gurel/TT.

Turkar flyr egna valutan

1:38 min

I slutet av januari avvärjde centralbanken i Ankara en valutakris i Turkiet genom att chockhöja räntan. Men många turkar misstror den egna valutan och fortsätter att köpa dollar.

– Det förblir osäkert fram till lokalvalen i mars. När man vet vem som har makten, först då blir det lugnt, säger Mehmet Saraj, som tror att liran snart kommer att börja sjunka igen.

Han står utanför ett växlingskontor i ett affärsdistrikt i Istanbul. Mehmet Saraj har redan alla sina pengar i dollar och euro, men i dag har han växlat till sig den inhemska liran, bara för att kunna betala några utgifter.

Han tror på premiärminister Erdogans försäkran att den mutskandal som dominerat nyheterna här sedan i december, bara är en komplott mot regeringen.

Men tre ministrar har fått avgå, och enligt turkisk press, kryper skandalen allt närmare premiärministern. På uppmaning av politikerna i och nära regeringen ska byggföretag ha betalat stora summor för att få åtrovärda kontrakt. Osäkerheten ökar och ekonomin skakas.

Ett stenkast från växlingskontoret, sitter Cevdet Akcay, chefekonom på YapiKredi, som är en av Turkiets största banker. Han är osäker på vad som väntar.

– Valutan kan börja sjunka i morgon, eller nästa vecka eller så stärks den, inget är omöjligt.

Turkiet har pekats ut som en svag länk i den internationella ekonomin; en tillväxtmarknad som kan haverera ifall utländska investerare tar sina flyktiga pengar ur landet. Turkiet har ett stort underskott i sin bytesbalans och har behov av att kapital flödar in utifrån.

Faran ligger i ifall investerare skulle börja misstro regeringens möjligheter att sköta landets ekonomi, eller ser bättre möjligheter till en lägre risk någon annanstans. Centralbanken chockhöjde räntan i slutet av januari för att stoppa utflöden och en sjunkande lira. Sedan dess har valutan varit mer stabil. Men Cevdet Akcay tycker att den internationella pressen har fokuserat orättvist mycket på landets underskott i bytesbalansen.

– Egentligen är Turkiet en robust ekonomi, med sunda statsfinanser och en ung växande medelklass, men inget av detta räknas just nu, säger Cevdet Akcay.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista