1 av 3
Aboubakar visar sin skador efter attacker av den kristna milisen anti-balaka. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
2 av 3
Det oroliga muslimska området PK 5 i Bangui bevakas av burundiska soldater ur fredsstyrkan. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
3 av 3
Sveriges Radios Afrikakorrespondent Richard Myrenberg rapporterar från Bangui i Centralafrikanska republiken. Foto: Sveriges Radio

Muslimer i Bangui fruktar fler hämndaktioner

"De kom hem till mig och började skjuta"
2:02 min

I dag anlände den franske försvarsministern till Centralafrikanska republiken, ett land som trasats sönder av våld de senaste månaderna. Sveriges Radios Richard Myrenberg, på plats i huvudstaden Bangui, har träffat rädda och förtvivlade muslimer som hotas av hämnd från kristna.

President Catherine Samba Panza förklarade vid hans besök att de kristna miliserna, kallade anti-balaka, kommer att bekämpas hårt. Men de franska och afrikanska styrkorna på plats har svårt att få kontroll över situationen.

Stämningen är spänd i de muslimska kvarteren i huvudstaden – ett område kallat PK5. I veckor har hämndattacker från kristna miliser drabbat befolkningen här. Aboubakar är förtvivlad. Han har med sig sin födelseattest som visar att han är född i landet. Men det spelar ingen roll.

– De kom och förstörde mitt hus, de plundrade och tog allt jag hade. Min familj, jag har åtta barn, har flytt, jag vet inte vad som hänt med dem, säger han.

Det var för några veckor sedan som han angreps av den kristna milisen anti-balaka.

– De kom hem till mig och började skjuta. Jag klarade mig och fick sjukvård, och opererades. Sex skott tog de bort, säger Aboubakar.

En bit bort ligger moskén, men det är för farligt för oss att bege sig dit. Några hundra meter bort ser vi röken från ett hus som satts i brand. Amnesty international har i en aktuell rapport beskrivit våldet i Centralafrikanska republiken som etnisk rensning. FN:s livsmedelsprogram varnar för att maten börjar ta slut till de hundratusentals flyktingar som finns här.

Våldet nu är en reaktion på det brutala styret under den muslimska milisen Seleka, som fördrevs från huvudstaden i början av året, efter tio månader vid makten.

Aboubakar väntar som så många andra på att på något sätt kunna ta sig härifrån. Stannar han längre är han rädd att han kommer att bli dödad.

– Jag förstår inte hur det kunnat bli så här. Det är hemskt för oss muslimer i det här landet, säger Aboubakar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".