1 av 3
Journalisten Anna Gritjenko visar parken där demonstrationer är tillåtna när hon får besked att en aktivist fängslats på tre år. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
2 av 3
Parken under huvudleden mellan Adler och Sotji i Chosta brevid järnvägen är enda tillåtna demonstrationsplatsen under OS, men miljörörelsen nekades tillstånd. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
3 av 3
Tvillingarna Ira och Kristina är med mormor Valja i parken där det är tillåtet att demonstrera. Men det visste de ingenting om. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Miljörörelse i Sotji nekas demonstrera

1:46 min

Miljörörelsen i Sotji nekas demonstrera i den enda park där protester tillåts under OS. Samtidigt dömdes i dag en av ledarna till tre års fängelse i en rättegång i Krasnodar för klotter på ett plank.

– Vilken mardröm, jag är helt chockad, säger Anna Gritsevitj, journalist från Sotji när hon får beskedet att Jevgenij Vitisjko ska avtjäna ett treårigt fängelsestraff.

Hon har precis visat parken under motorvägen, bredvid järnvägsstationen mitt emellan Sotji stad och Adler. Den park där just i dag Vitisjkos vänner och miljöaktivister nekats demonstrationstillstånd. Den park som under OS är enda platsen där demonstrationer är tillåtna. Men hittills har bara kommunistpartiet fått ja - miljövännerna i Ekologins väktare fick nej. De ville manifestera mot fängelsedomen samma dag som rättegången hålls.

Men så kommer beskedet på Annas telefon och tårarna rinner.

– De tar ifrån honom tre år, det är fruktansvärt. Han är bara 40 år, har två små barn och i sitt arbete som geolog gör han det staten borde göra, att kräva att naturen skyddas, säger hon. I stället sätts han i fängelse och det sker mitt under OS, säger hon.   

Fängelsestraffet hängde över Vitisjko sedan tidigare, men han tilläts under vissa villkor vara fri, men bröt enligt polisen mot dessa villkor. Resultatet av hans överklagan i rätten i dag blir att han fängslas.

Orsaken till fängelsedomen är att han tillsammans med en annan miljöaktivist som flytt från Ryssland anklagas för att ha klottrat på ett plank som rests runt guvernörens residens i Sotji.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista