Justitieminister Beatrice Ask. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Vill förändra systemet med nämndemän

2:07 min

Regeringen vill göra förändringar i domstolarnas nämndemannasystem. Bland annat ska en obligatorisk utbildning införas.

Det ska också bli enklare att avsätta olämpliga nämndemän från uppdrag. Det går inte att ha människor som begått brott, gjort konkurser eller annat på så viktiga uppdrag, menar justitieminister Beatrice Ask.

– Det tror jag de flesta håller med om. Det har ibland ställts frågor om på vilken grund man kan avskilja nämndemän. Nu tydliggör vi de reglerna och det tror jag är bra.

Nämndemannasystemet har länge varit under debatt. Ett skäl är att snittåldern är hög. Det har också varit en del jäv då nämndemän även suttit i olika nämnder och styrelser inom polisen. Det har också hänt att de talat med medierna i förtid. Resultatet har flera gånger blivit att komplicerade och dyra rättegångar fått göras om.

Regeringens förslag baseras på en utredning från i somras. Den kom med en rad långtgående förslag, men de väljer regeringen i hög grad att strunta i. Utredningen ville ta bort nämndemännen från högre domstolar, från hovrätt och kammarrätt och banta antalet i lägre domstolar från tre till två. Det vill inte regeringen.

– Det kan jag säga att det finns en väldigt bred uppslutning från många håll om nämndemännens betydelse. Däremot vill många att man ska skärpa kraven på nämndemän och utbildningen av dem. Det är den typen av förslag vi nu går fram med.

Att regeringen inte tagit fasta på utredningens mest omfattande förslag beror på svagheter i den och på synpunkter från remissinstanser, enligt Beatrice Ask. Därför blir det heller inget förslag om att hälften av nämndemännen ska nomineras på andra sätt än via de politiska partierna som i dag. Det krävs ytterligare utredning om en fri kvot som det kallas.

– Underlaget var inte tillräckligt gediget. Därför har vi gett ett särskilt uppdrag till Statskontoret att titta på frågan om en fri kvot.

I dag väljs nämndemän vid valen till riksdag och kommuner. För att minska kopplingen till politiken vill regeringen att de väljs året efter de vanliga valen. Frågan är då om dessa förslag kommer till rätta med de problem som varit med jäv och annat.

– Människor kan alltid göra fel, så är det. Men nu föreslår ju vi tydliga krav på utbildning, både innan man blir vald som nämndeman men också om man blir omvald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista