Foto: Francisco Seco/TT

EU-parlamentet markerar mot USA:s övervakning

Hotar stoppa framtida frihandelsavtal
2:16 min

Det bör bli förbjudet med urskillningslös massövervakning av privatpersoner. Kravet kommer i dag från EU-parlamentets utskott för mänskliga fri- och rättigheter, efter Edward Snowdens avslöjanden om NSA.

– Vi har landat i ett fördömande av systematisk och generell insamling av personliga data när det inte specifikt sker i säkerhetssyfte, säger EU-parlamentarikern Claude Moraes.

I EU-parlamentet finns en väldig ilska över den USA-ledda massövervakningen av europeiska medborgare som Edward Snowden avslöjade. En utredning under hösten ledde i dag fram till att det så kallade LIBE-utskottet röstade för en icke bindande resolution, en slags kraftfull politisk markering.

EU-parlamentarikerna hotar bland annat att stoppa ett framtida frihandelsavtal mellan EU och USA om det inte skyddar enskilda personers privatliv.

Parlamentsutskottet kräver att USA och EU:s medlemsstater ska förbjuda urskillningslös massövervakning av privatpersoner. Sverige uppmanas att se över sin FRA-lagstiftning så att den lever upp till Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Enligt dagens resolutionstext bör EU omedelbart säga upp två dataöverföringsavtal med USA. Där finns dock olika syn här i Bryssel. EU-kommissionen anser att det inte finns skäl att bryta det avtal som är menat att upptäcka finansering av terrorverksamhet.

EU-parlamentarikerna vill också se ett nytt internationellt skydd för journalister och andra som avslöjar möjliga missförhållanden, som Edward Snowden gjorde. Däremot fick den gröna partigruppen inte igenom sitt förslag om att erbjuda Edward Snowden asyl i Europa.

33 EU-politiker röstade för resolutionen i dag. Totalt 24 valde att antingen säga nej eller avstå från att rösta. I mars ska hela EU-parlamentet ta ställning till den här känsliga frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".