1 av 2
Major Jim Skelton. Foto: Staffan Sonning / Sveriges Radio
2 av 2
Brittiska soldater hjälper till efter stormen. Foto: Sang Tan / TT

Brittiska armén kallas in efter stormen

1:58 min

I Storbritannien och på Irland, drog den hittills kraftigaste stormen in i går kväll. Skadorna blev omfattande och elförsörjningen bröts förhundratusentals hushåll. Den brittiska armén har nu kallats in för att hjälpa till med krisbekämpningen.

– Vi hjälper till att fylla och transportera ut sandsäckar, vi kan hitta och evakuera människor som behöver hjälp, säger major Jim Skelton.

Jag träffar honom vid ett av kriscentren som finns utspridda i samhällena längs floden Themsen. Han är befälhavare för kompani Zulu, en av de grupper av militärer som kommenderats ut för att hjälpa till i den allt värre väderkatastrofen.

I går drog den hittills värsta stormen in över de redan hårt drabbade områdena. Det uppmättes vindstyrkor på mer än 50 meter per sekund. Det är långt över orkanstyrka.

Tak slets av hus, fönster blåste in, tågtrafiken stängdes, liksom flygtrafiken vid flera flygplatser. Vid flygplatsen Shannon på Irland, blåste ett flygplan omkull så att det vilade på ena vingen.

Nära 6 000 bostäder är avskurna av vatten och flera tusen till hotas under de närmaste dagarna. Fallande träd har blockerat dussintals vägar. En lång rad elledningar har blåst sönder eller knäckts av fallande träd. Bara på Irland, drabbades mer än en kvarts miljon hushåll och företag.

Det har regnat och stormat sedan i november. Inne i kriscentret träffar jag Ben Woodhart. Han är sjukvårdare och bor i området. Nu är han en av de frivilliga som organiserar krishanteringen. Ingen har varit med om något liknande tidigare, säger han. Och det förklarar varför det tog lång tid innan alla områden fått hjälp, tror han.

– Förödelsen drabbade så stora områden, att det helt enkelt överväldigade räddningsorganisationen, säger Ben Woodhart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista