Foto: Leo Ramirez/TT.

Tre döda i demonstrationer

2:04 min

I Venezuela dödades tre personer och många fler skadades när oppositionella studenter på onsdagen höll en stor protest i huvudstaden Caracas. Även anhängare till regeringen demonstrerade.

Det är svårt att skilja på de politiska lägren i dagens Venezuela. Både de oppositionella och de regeringstrogna är klädda i den venezolanska flaggans färger från topp till tå.

I går var det alltså två rödblågula tåg som rörde sig genom Caracas, men med helt olika budskap. Å ena sidan var det tusentals studenter som krävde president Nicolas Maduros avgång. De menar att hans radikala ekonomiska politik håller på att köra landet i botten. Basala matvaror saknas i affärerna, flera tidningar har tvingats lägga ner i brist på papper och bläck, och hela den privata sektorn saknar dollar för att kunna importera varor från utlandet.

Regeringens försök att långsamt justera den statligt kontrollerade dollarkursen verkar inte fungera. Inflationen är fortsatt skyhög och den svarta valutamarknaden växer för varje dag som går. Därför har studenter i veckor protesterat runt om i landet och krävt att president Maduro avgår. I går hade de kallat till en jättemanifestation i Caracas.

Men tusentals venezolaner som stödjer regeringens politik demonstrerade också, fram tills att okända gärningsmän sköt mot folkmassan och dödade en person.

President Maduros närmaste man, kongressens talman Diosdado Cabello, menade att oppositionen, som han kallar fascister, låg bakom dödsskjutningen av den regeringstrogne demonstranten.

En stund senare sköts ytterligare en person till döds, den här gången en oppositionell student. President Maduro anklagade i sitt tal studenterna för att försöka iscensätta en statskupp.

– Jag ber er, låt er inte provoceras. Fascisterna vill ta över makten med våld, precis som de försökt förr, sa Maduro till sina anhängare i Caracas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista