I dag kan sjuka barn få rätt till dödshjälp

"I högsta grad svårt"
2:15 min

På torsdagen väntas Belgiens parlament rösta igenom en lagändring som tar bort åldersgränsen för aktiv dödshjälp.

– Det här temat är i högsta grad smärtsamt, i högsta grad svårt, sade socialdemokraten Karine Lalieux under gårdagens parlamentsdebatt.

Ändå är hon en av de många belgiska politiker som i dag kommer rösta för att mycket svårt sjuka barn i vissa fall ska få rätt att be läkare om hjälp att få dö.

– Vi har ansvar för att tillåta varje människa att leva, men även att få dö med värdighet, sade Karine Lalieux.

Belgien är ett av tre EU-länder där eutanasi är lagligt och det är alltfler svårt sjuka som väljer att be om aktiv dödshjälp. 2012 handlade det om 1 432 belgare.

Nu tyder nästan allt på att Belgien blir det första landet i världen som helt tar bort en nedre åldersgräns för eutanasi. Med föräldrars godkännande ska mycket svårt sjuka barn kunna få aktiv dödshjälp, under förutsättning att en psykolog och en psykiater bedömer att barnet kan inse vidden av sitt beslut.

De som förordar lagändringen menar att det här i praktiken kommer innebära några enstaka fall per år och att det då kommer handla om dödssjuka tonåringar med svår cancer eller liknande.

Men de senaste veckorna har katolska kyrkan här i Belgien anordnat flera protestaktioner inför dagens omröstning. Ärkebiskop André-Joseph Léonard ser en risk för "mycket allvarliga konsekvenser för samhället". Han tycker att det är konstigt att minderåriga ska få rätt att bestämma över sin död när de inte anses vara juridisk mogna att till exempel få gifta sig.

Men tre fjärdedelar av belgarna stöder en lag som ger barn rätt till eutanasi, enligt en opinionsundersökning.

Senaten har redan godkänt lagändringen som i dag väntas bli fastslagen av parlamentets underhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".