En hel del fokus ligger på hur matförsörjningen i världen ska kunna tryggas trots en växande befolkning och trots ett klimat som förändras. Foto: TT.

Klimat och mat i fokus på möte

Klimatförändringen i Arktis, förgiftade fiskar och tarmbakteriernas betydelse för fetma är några av ämnena i programmet när årets upplaga av den jättelika vetenskapskonferensen AAAS går av stapeln i Chicago i USA.

AAAS, i ungefärlig översättning "det amerikanska vetenskapsfrämjandet", är organisationen bakom den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Science och deras årsmöten kan liknas vid en gigantisk mässa för vetenskap och forskning.

Flera tusen forskare från 60 länder kommer till Chicago för att vara med på mötet. 150 seminarier om vitt skilda ämnen kommer att avlösa varandra. Alltihop bevakas av runt 800 journalister, hitresta från hela världen.

Temat för i år är hur forskningen ska kunna möta globala utmaningar med nya innovationer. En hel del fokus ligger därför på sådant som livsmedelssäkerhet, alltså hur matförsörjningen i världen ska kunna tryggas, trots en växande befolkning och trots ett klimat som förändras, men det handlar också mycket om förnybar energi, hälsovård och hållbar utveckling.

Flera år i rad har klimatförändringen varit i centrum för många seminarier på AAAS-möten. Så är det även i år, och den här gången handlar det främst om Arktis. Att jordens nordligaste delar påverkas extra mycket av klimatförändringen och värms upp snabbare än resten av jorden är väl känt. Nya rön om konsekvenserna, bland annat för de många stora däggdjur som lever i området, kommer att presenteras här.

Det väntas också nyheter kring hur miljön, och inte minst fiskar, påverkas av oljespill. Här i USA orsakade katastrofen med Deepwater Horizon 2010 gigantiska utsläpp utanför sydkusten och nu i efterhand kan forskare se hur fisken drabbats.

Svenske professorn från Karolinska Institutet, Sven Pettersson, kommer att tala om vår tarmfloras betydelse för hälsan, bland annat fetma. Vi bär alla på runt ett och ett halvt kilo bakterier i tarmsystemet, både goda och onda, och forskningen om hur bakterierna påverkar vår hälsa har hamnat i fokus de senaste åren.

Skådespelaren Alan Alda kommer kanske lite otippat att hålla en föreläsning. Många minns Alda från tv-serien MASH från 1970- och 80-talen, men han är numera gästprofessor i journalistik vid Stony Brook University och har de senaste åren arbetat en del med hur forskning ska kommuniceras. Han ska tala under rubriken ""Att komma bortom en "blind date” med vetenskapen"".

Dessutom ska det hållas ett seminarium om äktenskap, men om forskarna kommer att ha vetenskapliga svar på hur man ska få det att hålla återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".