1 av 4
Här gav påven audiens till flyktingarna Rodolfo och Carlos Luna. Ekots Sydeuropakorrespondent Alice Petrén var med vid samtalet med den katolska kyrkans högtsta ledare, påven Franciscus. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
2 av 4
Vår Sydeuropakorrespondent Alice Petrén i ett unikt samtal med den katolska kyrkans högste ledare, påven Franciscus.
3 av 4
Påven gav oss var sin gåva, ett krucifix med pärlhalsband. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
4 av 4
Ekots Sydeuropakorrespondent Alice Petrén i ett unikt samtal med den katolska kyrkans högste ledare, påven Franciscus.Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio

Påven orolig för likgiltighetens globalisering

Påven tog emot besök från landsmän
2:10 min

Påven upprepade flera gånger att han oroar sig mycket för att likgiltigheten mellan oss människor och gentemot flyktingar och utsatta sprider sig alltmer i världen.

Påven Franciscus hann bara höra ordet Lampedusa, symbolen för flyktingkatastrofer i Medelhavet, för att rappt svara att likgiltigheten globaliseras i dag. Han återkom flera gånger under det nästan timslånga samtalet till just det, att vi måste bekämpa att likgiltigheten mellan oss människor sprids över världen.

Mötet igår inne i Vatikanen hos påven var informellt och unikt. Han gav för första gången audiens till två svenskar, två bröder som flydde hans eget hemland Argentina i början av 1970-talet. Det var skratt och lättsamt mellan stunderna, då påven pekade ut vad han uppfattar som världsproblem.

Om börsen faller något i Tokyo, New York eller London blir det katastrof, men om tusentals barn dör av svält händer inget, konstaterade den katolska kyrkans högste ledare.

– Att allt cirklar kring pengar måste vi ändra på och i stället sätta människan i centrum, sa han.

Påven återberättade möten han haft, som med en eritrean som hade flytt genom Afrika och varit slav i fem månader.

– Att det kan hända i dag, 2014, är oerhört, sa han uppgivet.

Flera gånger upprepade påven sin tacksamhet till Sverige och sa att svenska folket är ett folk med hjärta, som öppnar sig för flyktingar och behövande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".