En död noshörning ligger på marken med blodigt sår efter bortskuret horn. Foto: Kenya Wildlife Services/AP/TT

Konferens ska få stopp på tjuvjakt

Just nu pågår en konferens i London om den illegala handeln med vilda djur. Representanter för ett femtiotal länder och organisationer deltar. Deltagarna ska diskutera hur länder kan samarbeta för att få stopp på tjuvjakt och den olagliga handeln som hotar framför allt noshörningar och elefanter. 

Förhoppningarna är att man ska komma överens om att stärka lagar, hitta ett sätt att minska efterfrågan på noshörningshorn och elfenben samt ge stöd till samhällen som är beroende av den illegala handeln.

– Anledningen till att världsledare engagerar sig är att handeln hålls av illegala och kriminella nätverk och finansierar deras verksamhet. Det har varit tämligen lätt för dem att få tag i djuren och skjuta stora mängder. Det är inte bara ett hot mot djuren, utan också mot internationell säkerhet, säger Ola Jennersten vid Världsnaturfonden.

Tjuvjakten har mer än fördubblats sedan 2007. I Sydafrika dödades fler än 1 000 noshörningar av tjuvjägare förra året, jämfört med 13 stycken 2007. Ungefär 25 000 elefanter dödas av tjuvskyttar i Afrika varje år.

– Det har varit en fruktansvärd utveckling de senaste fem åren framför allt för elefanter och noshörningar, säger Ola Jennersten.

Efterfrågan på noshörningshorn och elfenben har ökat bland medelklassen i Asien vilket har drivit upp priserna.

– Man köper dyra varor för att visa att man har det bra. Mald noshörningshorn används också i traditionella mediciner och sägs vara bra mot baksmälla, säger Ola Jennersten.

Noshörningshorn kan nu kosta nära 400 000 kronor per kilo, mer än diamanter eller kokain. Elfenben går för nära 13 000 kronor per kilo. Den illegala handeln beräknas uppgå till 65 miljarder kronor varje år.

I tisdags lovade USA att förbjuda all import och det mesta av sin export av elfenben. Flera länder, bland dem Frankrike och Kina, har också förstört elfenben som tidigare beslagtagits.

Tidigare i år enades FN:s säkerhetsråd om två resolutioner som gör det möjligt att frysa tillgångar för dem som misstänks vara inblandade i tjuvjakt. I resolutionerna slog FN fast att smuggling och illegal handel finansierar rebellgrupper i bland annat Centralafrikanska republiken och Kongo-Kinshasa.

– Jag tror att det blir ett slutdokument som säger mycket av de rätta sakerna. Sedan är steget ändå långt mellan de internationella samarbetsrummen till savanner och tigerskogar. Men får man ner behovet från Asien och tar fler tjuvskyttar så tror jag att vi kommer klara av den här krisen, säger Ola Jennersten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".