1 av 2
Foto: Sveriges Radio/Folkbladet.
2 av 2

Kritik mot Sveriges Radios valpolicy

0:51 min

Att komikern Soran Ismail inte får medverka i Morgonpasset i P3 och att Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström inte får delta i P4 Gävleborgs nyhetspanel under valåret, väcker starka känslor.

I tisdags blev det känt att komikern Soran Ismail inte kommer att höras i Morgonpasset i P3 förrän efter valet. Beslutet motiveras med Ismails tydliga ställningstagande mot Sverigedemokraterna.

– Soran är en känd debattör och inför valrörelsen har vi diskuterat hur han kan förhålla sig till sin roll som komiker och debattör å ena sidan och Sveriges Radios riktlinjer för medarbetare under valrörelsen, säger Lotta Mossberg, kanalchef för Radio Stockholm och P3 Stockholm.

Beslutet har mötts av stark kritik, och under torsdagskvällen anordnades en demonstration utanför Sveriges Radios lokaler i Malmö, där Felicia Mulinari var en av initiativtagarna.

– Jag är arg och ledsen. En komiker som tvingas lämna ett program för att han tar aktiv ställning mot rasism. För mig, som på grund av den hudfärg jag har, har erfarenhet av rasism är det en skrämmande tanke, säger hon till P4 Malmöhus.

Soran Ismail har själv kommenterat situationen i en debattartikel i Expressen. 

Under tisdagen blev det också känt att P4 Gävleborgs ledning har fattat beslutet att inte låta Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström delta i panelen Nyhetskommissionen under valrörelsen i år.

Bakgrunden är att Nordström anses alltför förknippad med tidningens politiska färg - socialdemokratisk - vilket inte är förenligt med Sveriges Radios regler om journalistiskt oberoende, enligt Leif Eriksson, kanalchef på P4 Gävleborg.

Detta trots att Daniel Nordström varken är politiskt aktiv eller tillsatt som politisk redaktör.

– Han förknippas med Arbetarbladet och det som Arbetarbladet står för på ledarsidan så tydligt så att public service-regler medger inte det, säger kanalchef Leif Eriksson till P4 Gävleborg.

Nordström själv har svårt att förstå beslutet.

– P4 Gävleborg får naturligtvis ha vilka panelmedlemmar de vill. Jag respekterar beslutet på så sätt, däremot tycker jag att motiveringen till varför jag inte får vara med är ytterst märklig med tanke på att de hänvisar till att jag är chefredaktör för en dagstidning. Att jag skulle vara politiskt färgad har jag väldigt svårt att förstå, säger Daniel Nordström.

Besluten att inte låta Soran Ismail och Daniel Nordström medverka i Sveriges Radio inför valet har debatterats flitigt i sociala medier och under torsdagskvällen chattade Sveriges Radios vd Cilla Benkö och programdirektör Björn Löfdahl på sverigesradio.se.

Flera frågor som kom in handlade om huruvida Sveriges Radio motiverar att man har extra hårda regler kring opartiskhet just vid ett valår.

Björn Löfdahl svarade då bland annat:

– Vid ett valår måste vi vara extra noga eftersom det pågår en valdebatt.  Därför blir det lite striktare hållning. Vi ska då vara extra återhållsamma med till exempel politiker eller andra med tydligt politisk agenda i offentligheten som kan påverka hur Sveriges Radios trovärdighet i bevakningen av valet  uppfattas.

På fredagen skriver också Cilla Benkö på Medieormen och på Svenska Dagbladets debattsida att radion inte är en åsiktsmaskin.

Här kan du läsa hela chatten med Benkö och Löfdahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista