1 av 3
Familjen väntar fortfarande på att någon från IOK ska höra av sig. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
2 av 3
Det var här elektrikern Mardiros Demertsian arbetade, det skulle bli bostäder för volontärerna och sen lägenheter till Sotjibor. Men det blev inte färdigt och allt står nu stilla. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
3 av 3
Bara med barnen vaknar Mardiros upp lite, han är en skugga av sitt forna jag säger hustrun. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

IOK:s löften till arbetare ännu inte uppfyllda

2:09 min

Förhållandena för arbetarna som har byggt OS-anläggningarna i Sotji har fått hård kritik. Strax innan OS invigdes lovade Internationella Olympiska kommittén en fullständig undersökning. Svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg har sagt att hon själv ska undersöka saken på plats. Men den elektriker som misshandlades svårt när han krävde sin rätt har varken hört nåt från henne eller andra i IOK.

– Nej, en kvinna från Sverige skulle kontakta oss, men vi har inget hört än, säger Ludmilla Demertsian 37 årig fru till elektrikern Mardiros Demertsian.

Kvinnan är svenska Gunilla Lindberg, som i SVT:s Uppdrag Granskning sa att hon kunde tänka sig att ta kontakt när hon kom till Sotji.

Demertsians fall är ett av de mest kända fallen. 38-åringen greps av polis anklagad för stöld när han krävde att få ut tre månaders lön. När han vägrade erkänna stölden blev han svårt slagen och som yttersta förnedring våldtagen med ett järnrör.

– Många journalister har kommit till mig och jag har berättat om och om igen, men även om det är jobbigt är det viktigt att det kommer fram, säger Mardiros, som ser ut som en vandrande vålnad, avtärd, smal och blek.

Bara när tvåårige sonen hoppar upp i knät glimtar det till i de blå ögonen. Han var en helt annan man förut bedyrar hela hans familj.

Mest är det Ludmilla som pratar, hon visar dokument från sjukhuset och rättegångarna, nästa gång blir efter OS 25:e februari. Hittills har poliserna som slog uteblivit från rättsalen. Rädslan är stor att de inte kommer nu heller.

90 000 rubel ungefär 18 000 kronor är byggbolaget skyldigt Mardiros. Han byggde bostäder till OS volontärer, men höghusen blev inte klara i tid och byggandet står stilla. 

I måndags lovade IOK fullständig utredning av övergreppen på OS arbetare. Företag som inte betalat lön ska enligt IOK tvingas böta.

Majoriteten av OS byggjobbarna var migranter och finns inte längre kvar i Sotji. Men Mardiros finns kvar och ingen från IOK har ännu kontaktat honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista