Foto: Bertil Ericson/TT.

Vinstfall för SJ

1:45 min

SJ redovisade i dag sitt resultat för 2013. Vinsten sjönk med drygt 40 procent.

--Vi når upp till målen, som vi satte för 2013 och det understryker behovet av kraftfulla åtgärder för att sänka kostnaderna, säger Fritzson.

SJ är långt ifrån att nå upp till den svenska statens avkastningskrav på bolaget som är tio procent av det egna kapitalet.

2013 hamnade avkastningen på drygt fem procent. Vinsten sjönk under året trots att omsättningen steg med en halv miljard kronor under 2013.

En stor del av förklaringen till det försämrade resultatet är SJ:s ägande i bolaget Botniatåg AB, som går dåligt.

Verksamheten i övrigt är i bättre form, men SJ:s ledning har stor press på sig inte bara från ägaren.

Kunderna kommer dessutom ställa högre krav på SJ när konkurrensen hårdnar under 2014. Framför allt på sträckan mellan Stockholm och Göteborg.

Tidigare i år varslade SJ 400 anställda och ytterligare besparingar väntar. Totalt ska kostnaderna sänkas med en miljard kronor.

Det är tillräckligt för att klara konkurrensen, tror vd Crister Fritzson.

– Vi ser nu när vi sänker våra kostnader att vi fått ett utrymme att sänka våra priser och det gör att vi kommer kunna möta konkurrensen när den kommer in i slutet på året, säger Fritzson.

SJ:s årsrapport visar också att kunderna var nöjdare med bolaget under 2013 än året dessförinnan. Däremot har bolagets punklighet blivit sämre.

SJ:s vd tycker att statistiken är orättvis. Statistiken har försämrats av ett antal stora händelser, som bolaget inte kunde påverka, som bland andra urspårningen av ett godsståg i centrala Stockholm i slutet på fjolåret.

Sämst punklighet hade SJ:s fjärrtåg som kom mer än fem minuter för sent i 22 procent av fallen.

Andelen av förseningarna som är SJ:s fel har minskat till ungefär en femtedel av bolagets alla förseningar. I övriga fall berodde det på andra faktorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista