Aleppo, där det i går dödades 50 personer. Foto: AP Photo/Aleppo Media Center AMC/TT.

Våldet eskalerar i Syrien

1:55 min

I Homs har vapenvilan i gamla staden förlängts ytterligare tre dagar för att kunna evakuera ytterligare civila, men på andra håll i Syrien har våldet eskalerat de senaste veckorna.

Byggnader krossade, bilar förstörda, utbrända, förvridna stålskal. Det brinner och från marken bärs livlösa kroppar bort. Panik. Bilderna som filmats av aktivister i Aleppostadsdelen Hanano i går har blivit vardag. Bilderna visar efterspelet till en i raden av regimens så kallade oljefatsbomber.

Bara i Aleppo dödades i går över 50 personer i sådana här attacker, de flesta civila. Oljefat och cylindrar fyllda med metallsplitter och explosiva ämnen som släpps från helikoptrar. Det är inget konventionellt vapen, pricksäkerheten tveksam. Analytiker menar att oljefatsbomberna kan vara ett sätt för regimen att utnyttja sin helikopterflotta till max, fortfarande används också stridsflygplan.  

Attackerna har fortsatt också i dag med nya dödsoffer i Aleppo, Daraa och Damaskusområdet. Hårda strider i förorter till Damaskus och ny flyktingvåg till Libanon från Yabrud nära gränsen. En stad som är strategiskt viktig med sitt läge nära huvudvägen mellan Damaskus och Homs och med den libanesiska gränsen som granne.

Yabrud var länge förskonat från våld, här var regimmotståndet fredligt. Men sedan extrema islamister flyttat in, de tros bland annat hålla tolv kidnappade nunnor där, har våldet eskalerat.

Trots att man trodde det var omöjligt har också flyktingströmmen till Turkiet trappats upp. Hittills i år har 20 000 flytt till Turkiet, många på grund av regimens bomber, andra efter rebellernas brutala inbördes strider.

Evakueringarna och vapenvilan i Homs har varit en liten ljusglimt i ett annars bäcksvart mörker. Varje gång man tror att våldsamheterna inte kan bli värre, blir man tragiskt påmind om motsatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista