Familjer drabbade av narkolepsi träffade EU:s hälsokommissionär

1:09 min

Familjer som drabbades av narkolepsi efter Pandemrix-vaccinationerna mot svininfluensa träffade idag EU:s hälsokommissionär Tonio Borg i Bryssel.

Däribland Marie Olsson som är sekreterare för Narkolepsiföreningen i Sverige, som är glad över kommissionärens besked att satsa på forskning kring behandling av narkolepsi.

 – De har fått upp det här på sin agenda nu  och kommer att öka medvetenheten inom EU parlamentet om det här. Det finns också möjlighet att få hjälp med forskning framöver inom behandlingar, säger Marie Olsson från Narkolepsiföreningen.

Ett antal barn och unga fick narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensa år 2009. Omkring 1 000 fall är kända i Europa, varav många i Sverige, som  tidigt rekommenderade  massvaccinering.  

Vaccinet var inte tillräckligt utprovat, men användes ändå för att hejda epidemin.

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och som kan innebära  livslångt lidande för de drabbade. De kan exempelvis somna oväntat, och drabbas av plötsliga kollapser.

Svenska staten har lovat vara generös med stöd till drabbade, men flera personer har nekats ersättning från Läkemedelsförsäkringen eftersom deras symtom inte upptäckts i tid. Hur mycket forskningspengar EU satsar sades inte vid mötet idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista