Niklas Mattsson. Foto: Andy Wong/TT

Oro över snön i sommarvarmt Sotji

1:05 min

Arrangörerna av vinter-OS i Sotji avfärdar oron över att de ovanligt höga temperaturerna ska hota snön i bergen. Det finns ett oanvänt lager av snö, som ska räcka. Snö tillverkad av en finsk firma.

– Som backup finns det ett snölager, snö som samlas på våren skyddas från att smälta, en metod vi uppfunnit i Finland, säger Mikko Martikainen, vars företag byggt upp ett snölager för Sotji.

Enligt honom är det ingen risk att snön inte räcker, dels för att december var en så kall månad så det gick att lagra mycket snö och dels för att det också finns snökanoner för konstgjord snö.

Uppe i Rosa Chutor finns en gigantisk damm, som enbart skapats för snökanonerna. Men det är inte helt bra för miljön att köra snökanoner oavbrutet, enligt forskare.

Värmen i dag har ändå fått konsekvenser. I morgon tidigareläggs alpina superkombinationen en timme.  Bialthonträningen flyttas också fram två timmar imorgon.

Jesper Tjäder som tävlade i strålande sol och 15 plusgrader i Slopestyle sa till Radiosportens reporter att förhållandena var tuffa.

– Det är ganska svårt att landa ett åk i de här mjuka, såsiga landningarna, säger Jesper Tjäder.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista