1 av 2
Minst sex kroppar ligger i en betongbrunn. Troligen är det många fler. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
2 av 2
Graven hittades inne på den muslimska milisen selekas område. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio

Massgrav upptäckt i centrala Bangui

1:36 min

Centralafrikanska republiken har drabbats hårt av etniskt och religiöst våld. Framförallt är det landets muslimer som drabbas av hämndaktioner nu. Men samtidigt kommer fler uppgifter fram om den muslimska milisen Selekas hårda styre under tio månader.

Sveriges Radios Afrikakorrespondent Richard Myhrenberg har besökt en nyupptäckt massgrav i huvudstaden Bangui.

Inne på en militärkasern, under vad som ser ut som ett garage ligger de synliga genom två hål. Minst sex förruttnade kroppar. Liklukten ligger tung över området. Med största sannolikhet rör det sig om offer för den muslimska milisen Seleka som tog makten i mars förra året och som fördrevs från huvudstaden i början av december.

Det här var en av Seleka-milisens baser då och just här finns ett hundratal Seleka-soldater kvar, bevakade av kongolesiska styrkor. Det är ännu okänt exakt hur många kroppar det rör sig om - troligen ligger det många fler under det översta lagret.

En rättslig undersökning har inletts kring massgraven, vilken bara är en av flera som nu upptäckts i Bangui och på andra håll, bevis över Seleka-milisens brutala styre, och en möjlig förklaring till de våldsamma hämndattacker som nu riktas mot landets muslimer.

Fyndet av liken inne på Seleka-området är besvärande för milisens kommendant Mahamat Abakar, en man som mycket väl kan komma att ställas till svars för fyndet av kropparna.

– Jag vet inte hur många kroppar det är därnere, jag vet ingenting kring detta, säger Seleka-kommendanten Mahamat Abakar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista