Många upprörs över premiärminister Enrico Lettas avgång i går kväll. Foto: Gregorio Borgia/TT.

Premiärministerns avgång rör upp känslor i Italien

Nu väntar en kohandel
2:34 min

Många italienare reagerar negativt på att premiärminister Enrico Letta avgår. Efter hård maktkamp inom hans eget parti, Demokratiska partiet, vann partiordförande Matteo Renzi och han väntas nu tar över som regeringschef.

I går kväll meddelade Enrico Letta att han kommer att lämna in sin avskedsansökan till presidenten i dag.

– Det är en tragedi, en tragedi, suckade en äldre dam, Gracia, när hon fick veta nyheten.

Hon gillar inte att Italien nu förmodligen kommer att styras av 39-årige Matteo Renzi och framförallt var det inte rättvist att tvinga bort Enrico Letta från premiärministerposten, innan han ens har suttit ett år, tycker hon.

Andra på väg hem i Rom i går kväll blev också besvikna när de fick höra nyheten:

– Åh nej, nej, sa Loredana Carrera och förstod inte varför. Det handlar bara om Renzis egen person, sa hon.

Hennes tankar om Lettas regering är visserligen inte höga, men den borde få mer tid på sig, tycker även hon.

Maktskiftet här i Italien sker nu alltså förmodligen utan att det italienska folket får tycka till med en röstsedel, men det är inte ett stort problem, anser Loredana Carrera, för utan ändrad vallag är ett nyval meningslöst och Italien har varken råd eller tid för ett val, när landet har så många verkliga problem att ta itu med, som hon uttrycker det.

Kohandel är nu vad som väntar allra först mellan Matteo Renzi och Lettas koalitionspartner Nya Center-höger partiet med Alfano i spetsen. Alfano sa i går kväll att han vill få igenom vissa krav och att han inte alls är säker på att detta maktskifte kommer att gå bra.

Enrico Letta manövrerades bort därför att hans regering anses ha arbetat för långsamt med de reformer som Italien innerligt behöver i skattesystemet, arbetsrätten, rättsapparaten och byråkratin. Renzi lovar en högre hastighet och hörsammar att näringslivet vill få lösare anställningsregler till exempel. Men det kommer inte att bli någon stor skillnad, tror Marco Vasciminni. 

Italienska folket bryr sig mindre om vänster och höger i politiken och mer om stabilitet och jobb i dagens kris.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".