1 av 7
Vulkanisk aska täcker ett stort område på ön Java. Foto: Suryo Wibowo/TT.
2 av 7
Kvinna skyddar sig från askan som faller ner från himlen med ett paraply. Foto: Slamet Riyadi /TT
3 av 7
Indonesiska studenter skyddar sig med munskydd och en gammal kartong från askan efter vulkanen Keluts utbrott. Foto: Slamet Riyadi /TT
4 av 7
Vulkanen Kelut. Foto: Trisnadi / TT
5 av 7
Bybor som evakuerats från sina hem sover i ett temporärt härbärge. Foto: AP Photo / TT
6 av 7
200 000 människor evakuerades från sina hem. Foto: AP Photo /TT
7 av 7
Två personer sopar upp aska i staden Solo. Foto: Anwar Mustafa/TT.

100 000 evakuerade efter vulkanutbrott

Tre människor har dött under vulkanutbrottet på ön Java. Det säger en talesman för nationella katastrofmyndigheten enligt AFP. Sju flygplatser har tvingats stänga på ön Java och 200 000 människor i området påverkas av utbrottet.

Det var på torsdagskvällen som vulkanen Kelut på ön Java fick sitt stora utbrott. Vulkanen sköt ut aska och sand 17 kilometer upp i luften och ledde till att flera flygplatser fick stänga. 

Tv-bilder visade skräckslagna människor som flydde på motorcyklar och i bilar samtidigt som vulkanen Kelut spydde ut aska och stenar.

– Aska, sand och stenar regnar ner över ett område upp till 15 kilometer från vulkanens krater, sade en talesman för landets katastrofmyndighet.

Vulkanen Kelut har haft många utbrott och myndigheter beordrade därför de som bor inom en tio kilometer stor radie från vulkanen att lämna sina hem.

Vid ett utbrott 1990 dog över 30 personer.

Indonesien ligger i den så kallade Eldringen, där majoriteten av världens vulkanutbrott och jordbävningar inträffar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista