Hans-Peter Friedrich. Foto: Timur Emek/TT.

Tysk minister avgår

1:40 min

Tysklands jordbruksminister, kristdemokraten Hans-Peter Friedrich avgår, enligt den tyska nyhetsbyrån DPA. Friedrich har kallat till presskonferens kl 17.

Anledningen till avgången är att han ska ha brutit mot tyska ministrars tystnadsplikt, i samband med att han i höstas - som dåvarande inrikesminister - avslöjade för Socialdemokraternas partiledning att en av partiets toppolitiker utreddes för barnpornografibrott.

I tisdags kom det fram att den nu misstänkte politikern som för många överraskande inte fick en plats i den nya tyska regeringen utreds för barnporrbrott.

Han ska enligt flera tyska medier som citerar anonyma utredare ha köpt misstänkt material via ett företag i Kanada som var kärnan i ett internationellt barnporrnätverk som sprängdes för några år sedan.

Den misstänkte politikern har via sociala medier bedyrat sin oskuld, men redan för två veckor sedan, före det att utredningen blev känd, avgick han dock helt överrraskande som riksdagsledamot.

Först sa socialdemokraterna SPD att utredningen kom som något fullständig nytt. Men senare tvingades man erkänna att partiledaren Sigmar Gabriel, numera vicekansler, och andra i partiledningen, ända sedan oktober känt till att partikamraten utreddes för något.

Informationen om att en utredning pågick kom då från den före detta tyske inrikesministern, kristdemokraten Hans Peter Friedrich, som numera är jordbruksminister.

Åklagare kommer nu utreda om Friedrich kan ha brutit mot tystnadpliktsreglerna för ministrar när han gav informationen vidare. De första avgångskraven mot Friedrich kom i går.

Det finns också misstanke om att brottets försvårande av utredning kan ha begåtts i samband med att informationen gavs vidare. Det finns nämligen tecken på att den barnporrmisstänkte socialdemokraten fått veta att han misstänktes för något.

Utredarna ska ha funnit resterna av förstörda hårddiskar i den misstänkte politikerns hem.

Och frågan som alla medier här i Tyskland ställde sig i går var förstås, vem av de som få som kände till att utredningen pågick informerade i så fall den misstänkte?

Under gårdagen försökte alla inblandade rentvå sig i olika uttalanden. Den tyska oppositionen bestående av miljöpartiet och vänsterpartiet krävde full information från regeringen så fort som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista