Polis i kravallutrustning står på vakt i Bangkok. Foto: Wally Santana/AP/TT.

Tillslag mot protestläger i Bangkok

Tusentals kravallpoliser har börjat röja undan tält i protestläger i Thailands huvudstad Bangkok, enligt ögonvittnen. Myndigheterna säger att ledarna för protesterna ska gripas.

Enligt chefen för landets säkerhetsråd ska myndigheterna under fredagen försöka återta kontrollen över fyra av de platser som ockuperas av oppositionen, bland annat regeringshögkvarteret och inrikesdepartementet.

- Vi kommer att återta alla platser vi kan och gripa ledarna för protesterna, säger Paradorn Pattanatabut, som tillägger att de ska förhandla med demonstranterna innan de ingriper.

Enligt AFP:s reporter på plats har kravallpoliser börjat röja undan tält och i högtalare varnat demonstranterna för att göra motstånd mot operationen.

- Det är inte ett tillslag mot protesterna, vi ska bara se till att lagen efterlevs i protestlägren, säger Paradorn Pattanatabut, som även hävdar att det finns vapen i lägren.

Protesterna mot premiärminister Yingluck Shinawatra och hennes regering har pågått i tre månader och sedan den 13 januari har demonstranter ockuperat delar av Bangkok, i ett försök att "stänga" mångmiljonstaden.

Tidigare i februari hölls nyval i landet, i ett försök att bryta dödläget, men oppositionen valde att bojkotta valet. Mindre än hälften av de röstberättigade röstade. Ett tiotal personer har dödats under oroligheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista