1 av 3
Det kan handla om anonyma hot som leder till stark psykisk stress för den anställde, berättar projektledare vid Arbetsmiljöverket. Foto: Marcus Eriksson/Ekot.
2 av 3
Arbetsmiljöverket har i ett nationellt inspektionsprojekt ställt runt 2 600 krav på bättre skydd mot hot och våld för myndighetsutövare. Foto: Markus Eriksson/Sveriges Radio.
3 av 3
Syftet med insatsen är att få arbetsgivarna att ta hot och våldsrisker på större allvar, säger Berndt Jonsson, projektledare vid Arbetsmiljöverket. Foto: Marcus Eriksson/Ekot.

Myndigheter dåliga på att skydda anställda från hot

2:31 min

Många svenska myndigheter behöver bli bättre på att hantera hot och våld mot sina anställda, menar Arbetsmiljöverket. Runt 1 500 inspektioner har gjorts över hela landet. Närmare sju av tio arbetsgivare har fått krav på åtgärder.

Det här är en utsatt grupp anställda, säger Arbetsmiljöverkets projektledare Berndt Jonsson.

– Det som är speciellt med myndighetsutövning är ju att handläggare fattar ofta beslut som påverkar individen ganska långtgående och som kan bygga frustrationer på det sättet att det kan bli farliga situationer, säger Berndt Jonsson.

– Ser ni någon risk att, om man nu upplever hot på sin arbetsplats, att man kanske inte vågar ta de här besluten?

– Där finns ju en risk som är utöver arbetsmiljöriskerna och det är ju det att ska vi ha en fungerande rättsstat så måste ju handläggare som ska fatta myndighetsbeslut känns sig trygga i sin roll, säger Berndt Jonsson.

Det handlar till exempel om arbetsförmedlare som får slag i ansiktet, handläggare vid Försäkringskassan vars klient hotar skada sig själv eller ta sitt eget liv, och socialsekreterare eller alkoholförläggare i en kommun som får anonyma hot på sin telefon.

Problemet är så pass påtagligt att Arbetsmiljöverket från sommaren 2011 fram till februari förra året har genomfört runt 1 500 inspektioner. Och hos en majoritet av arbetsgivarna, 67 procent, ställt krav på åtgärder, drygt 2 600 stycken, säger Berndt Jonsson.

– Det kan handla om sådana rutiner som att man inte har möjlighet att kalla på snabb hjälp. Man har bestämt att man ska ha larm, men ingen vet riktigt var de är eller hur det fungerar. Man har inte tänkt igenom i vilka situationer man kan jobba ensam eller tänkt igenom hur man ska agera om en händelse inträffar på ett tillräckligt uppdaterat och bra sätt, säger Berndt Jonsson.

Från 2009 fram till och med förra året har Arbetsmiljöverket fått in närmare 600 anmälningar som rör arbetsskador på grund av hot och våld inom myndighetsutövning.

De senaste två åren syns en minskning, men det råder stora mörkertal, säger Fredrik Andersson, fackligt ombud för ST inom Arbetsförmedlingen.

– Det får man ju höra från kollegor och personal att de talar om att det förekommer men att man inte vågar anmäla. Man är rädd för repressalier från den som har hotat, säger Fredrik Andersson.

– Kan man säga att det lönar sig då att hota tyvärr?

– Ja tyvärr så är det så ibland, säger Fredrik Andersson.

Arbetsgivaren måste tydligare våga lyfta frågan om hot och våld i tjänsten, tycker Fredrik Andersson och konkret skulle det vara bra om arbetsgivaren tog större ansvar för en anmälan till polisen när det inträffar, säger han:

– Oftast är det den enskilde som får stå för anmälan och vi tycker att det är myndigheternas ansvar, säger Fredrik Andersson.

Många av de anställda framhåller att de inte får gehör för sina frågor om detta, säger Berndt Jonsson vid Arbetsmiljöverket:

– Man upplever att det finns ett hårdnande klimat i samhället, att man som myndighetsutövare får tåla lite. Och det är helt oacceptabelt, säger Berndt Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista