1 av 4
Forskarna är överraskade över att ha hittat parasiten i vitvalar så här långt norrut. Foto: Neil Fisher and the Vancouver Aquarium
2 av 4
Valkött på tork. Foto: Stephen Raverty
3 av 4
Sue Moore, oceanograf vid det amerikanska väderinstitutet NOAA. Foto: Mona Hambreus / Sveriges Radio
4 av 4
Michael Grigg, parasitolog vid den amerikanska hälsovårdsmyndigheten NIH. Foto: Mona Hambreus / Sveriges Radio

Parasit hittad i vitvalar i Arktis

2:36 min

En parasit som tidigare inte har funnits i Arktis har nu hittats i vitvalar där. Parasiten har hittills inte gjort valarna sjuka men människor som bor i området måste vara mer försiktiga när de äter valkött. 

– Med klimatförändringarna som pågår i Arktis kommer nya sjukdomsframkallade organismer dit, som inte varit där förut. Det säger parasitexperten Michael Grigg vid den amerikanska hälsovårdsmyndigheten NIH.

Han framträdde med kollegor på den stora vetenskapskonferensen AAAS i Chicago och berättade att de blivit väldigt överraskade av att hitta parasiten toxoplasmos i sin aktiva form i vitvalar så långt norrut.  Tidigare har isen utgjort en barriär, som gjort att parasiten hållits i vilande form, fortsätter Michael Grigg.

Det är väl känt sedan tidigare att Arktis påverkas mer än andra delar av jorden av klimatförändringen. Här går uppvärmnigen snabbare, och havsisen har minskat i omfång med runt 30 procent de senaste 30 åren. Det har påverkat djurlivet på ett omfattande sätt, säger Sue Moore, oceanograf vid det amerikanska väderinstitutet NOAA.

– Framför allt djur som är beroende av is har drabbats, som valrossar, sälar och isbjörnar, säger Sue Moore.

Det finns inga säkra bevis idag för att spridningen av parasiten toxoplasmos norrut verkligen beror på klimatförändringen. Men experterna anser sig ha indikationer på att det är orsaken.

Toxoplasmos är oftast en ofarlig sjukdom, men gravida och personer med nedsatt immunförsvar kan drabbas hårt. Bland annat kan ett foster dö eller bli missbildat.  Eftersom vitvalar utgör stapelföda för många inuiter måste de nu vara extra försiktiga, säger Michael Grigg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista