Globalt samarbete för att stoppa skattesmitare. Foto: Jessica Gow/TT

Ny metod ska få fast skattesmitare

"Vi kommer att komma åt de stora pengarna".
1:36 min

Ytterligare ett stort steg har tagits i jakten på skatteflyktingar.

I går presenterade OECD en rapport som beskriver hur information mellan exempelvis banker i olika länder ska kunna delas automatiskt.

– Det är ett stort steg i kampen mot internationellt skatteundandragande. Med automatiskt informationsutbyte tror jag vi kommer komma åt de riktigt stora pengarna, för det är enorma summor som ligger gömda i utlandet, säger Torsten Fensby som leder förhandlingarna om informationsutbytet för de nordiska.

Varje år beräknas svenska staten gå miste om 30-40 miljarder kronor i skatteintäkter till följd av bland annat privatpersoners gömda pengar på konton utomlands. Det motsvarar i stort sett statens totala kostnader för rättsväsendet. Globalt är summorna som undanhålls skatt närmast astronomiska.

Vad OECD nu gjort, tillsammans med G20 och EU, är att de bestämt hur exempelvis information om valutaströmmar automatisk ska kunna skickas över gränserna, vilka institutioner som ska beröras och vad exakt som ska redovisas.

Torsten Fensby tror att ett sådant  automatiskt informationsutbyte på global nivå är verklighet inom 4- 5 år.

– Skattemyndigheterna får i så fall ett helt annat material att jobba på i framtiden än de har idag. Det som sker i dag är ju att Skatteverkets revisorer i huvudsak är detektiver i skattekontrollen, det vill säga de får leta efter information som indikerar  skatteundandragande. I framtiden får man ju då ett helt annat grundmaterial att jobba på, vilket möjliggör för Skatteverket att lägga pussel och avslöja de stora och mer komplicerade uppläggen där också de största pengarna finns gömda, menar Torsten Fensby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".