Folkpariets EU-kandidater Cecilia Wikström, Jasenko Selimovic, Marit Paulsen. Foto: Folkpartiet samt Hans Runesson/Fredrik Sandberg/TT.

Marit Paulsen toppar Folkpartiets EU-lista

2:01 min

Vid sitt partiråd i dag fastställer Folkpartiet sin lista till EU-parlamentsvalet i maj. Som väntas toppas listan av Marit Paulsen.

Marit Paulsen toppar Folkpartiets lista för tredje valet i sträck. Partiet hoppas på att hon ska vara samma vallokomotiv som förr och att Folkpartiet därmed ska behålla sina tre platser i Europaparlamentet.

– Jag tycker kanske att ni är orimligt modiga som väljer en snart 75-årig tant till förstanamn, säger Marit Paulsen.

Du talade om dig själv som en 75-årig tant, kan väljarna lita på att du sitter kvar i fem år?

– Men snälla du - ska du vara snäll och fråga naturen, gud, nornorna - det finns inget svar på sådana frågor.

Så om högre makter vill så sitter du i fem år till?

– Ja, det beror på de högre makterna och inte på mig.

Två på listan är nuvarande parlamentarikern Cecilia Wikström. Trea är Jasenko Selimovic, i dag statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet och tidigare bland annat chef för Radioteatern.

Förutom kandidatlista var ett Europaprogram partirådets andra uppgift i dag och partiledare Jan Björklund betonade att hans parti skiljer sig från andra partier:

– 1994 så var det folkomröstning om Sverige skulle gå med i det europeiska samarbetet. Då var det fem partier i Sverige som gick till val under devisen "ja till Europa". Ska jag gissa så är det bara folkpartiet i år som kommer att använda den devisen, sa Björklund i talarstolen.

I Europaprogrammet fortsätter Folkpartiet att säga ja till euron, ja till att EU ska ha mer kärnkraft och ja till ett europeiskt FBI, en europeisk polisstyrka med befogenhet att ingripa över gränserna.

En mer samordnad och utrikespolitik föreslås också i Europaprogrammet. Och så vill Folkpartiet att Nato ska sköta försvaret av Europa och därför bör Sverige söka medlemskap i Nato.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista