1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/TT.
2 av 2
Utredaren Petter Asps huvuduppgift är att komma med förslag om skärpta straff för organiserad brottslighet. Foto: Mats Eriksson/Sveriges Radio.

Hårdare straff för vapenbrott

1:54 min

Straffen för vapenbrott bör skärpas, föreslår en statlig utredning.

Utredaren Petter Asp vill också att det införs ett nytt brott, synnerligen grovt vapenbrott som kan ge sex års fängelse.

– Våra förslag kommer att leda till en allmänt skärpt syn på vapenbrott som kommer få genomslag hela vägen upp i straffskalan. Det faktum att det införs ett synnerligen grovt vapenbrott kommer framför allt att möjliggöra att det finns utrymme att hantera de fall som rör väldigt många vapen, säger Petter Asp, professor i straffrätt i Stockholm. 

Den som har ett stort antal vapen, ska enligt förslaget dömas till minst tre år i fängelse och högst sex år. Samtidigt föreslås miniminstraffet för grovt vapenbrott höjas från sex månader till ett års fängelse. 

Förekomsten av farliga vapen inte minst bland kriminella gäng har diskuterats mycket de senaste åren i samband med en rad skjutningar runt om i landet och grova rån och polisen har önskat hårdare straff för olika vapenbrott.

En effekt av förslagen är att fler misstänkta brott skulle få ett straffvärde på minst två år och därmed skulle polisen kunna använda exempelvis telefonavlyssning och andra former av hemlig övervakning i fler fall.

Justitieminister Beatrice Ask är nöjd med förslagen som hon tror ska kunna träda i kraft redan den 1 september i år.

– Ja, det blir ju att ett antal ärenden som kommer att bedömas skarpare än vad de görs i dag. Men det innebär också ökade möjligheter för polisen att ingripa och agera och det är något som är viktigt när man försöker komma åt mängden vapen som är i omlopp och som används av kriminella, säger Beatrice Ask.

Utredaren Petter Asps huvuduppgift är att komma med förslag om skärpta straff för organiserad brottslighet. Frågan är hur effektivt skärpta straff för vapenbrott är för att motverka den organiserade brottsligheten.

– Även om straffrätten ytterst syftar till att motverka brott så är det väldigt svårt att säga vad straffskärpningar har för effekter. Men det finns naturligtvis skäl att tro att straffskärpningar i viss mån har effekt men det är väldigt svårt att bedöma hur den är, säger Petter Asp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista