Folk köar till en arbetsförmedling i Spaniens huvudstad Madrid i februari 2014. Foto: Gabriel Pecot/AP/TT

Bättre ekonomi i EU än väntat – men långt ifrån normala siffror

1:19 min

Den ekonomiska återhämtningen i Europa går något bättre än väntat, visar nya uppgifter i dag. Men det är fortfarande långt kvar till vad som kan ses som normala tillväxtsiffror.

Här i Bryssel vill många makthavare gärna ge bilden av att "det värsta är över" när det gäller den ekonomiska krisen i Europa, och sista kvartalet 2013 innebar faktiskt något bättre tillväxt än vad analytiker hade räknat med. Den samlade ekonomin i EU växte då med 0,4 procent jämfört med kvartalet före, och även euroområdet visar plussiffror.

Fast om man räknar hela 2013 så krympte ekonomin i euroområdet med 0,4 procent, och klart är att det är sämre fart i ekonomin i Europa än i till exempel USA.

Frankrikes tillväxtsiffror för sista kvartalet 2013 är något bättre än beräknat, men finansminister Pierre Moscovici talar ändå om en "otillfredsställande" styrka i fransk ekonomi, och det behövs en större tillväxt för att på allvar kunna trycka tillbaka arbetslösheten som ligger på nästan 11 procent.

Vissa andra euroländer är ännu mycket värre drabbade av arbetslöshet. I Spanien och Grekland är fortfarande mer än var fjärde vuxen utan ett riktigt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista