"Fred och Frihet" står det på studenternas plakat under en demonstration i Caracas. Foto: Fernando Llano/TT.

Venezuela: Maduro anklagar oppositionen

"Vi är oskyldiga"
1:48 min

Efter oroligheter och dödliga protester i Venezuela anklagar president Nicolás Maduro en av oppositionsledarna för att ligga bakom våldsamheterna.

– Vi har order om att gripa de ansvariga för blodbadet i onsdags - vi vet vilka ni är, och vi vill att ni överlämnar er så att rättvisa kan skipas, sa president Nicolás Maduro i ett tv-sänt tal, som alltid omringad av sina ministrar och med ett porträtt på Hugo Chávez på väggen bakom.

Den ansvarige som Maduro syftar på är Leopoldo López, en av oppositionens mest radikala och röststarka ledare. Han är en av organisatörerna bakom de demonstrationer som spridit sig runt om i Venezuela de senaste veckorna. I går utfärdade åklagarmyndigheten en arresteringsorder mot honom, och polisen har letat efter honom i hans hem, hans kontor och på Caracas flygplats. Men López själv menar att han är oskyldig.

– Regeringen menar att oppositionen ligger bakom alla Venezuelas problem, trots att det är de som sitter vid makten sedan många år. Vi är oskyldiga, sa Leopoldo López till den colombianska nyhetskanalen NTN24.

NTN24 har följt protesterna i Venezuela på nära håll, och hela tiden tydligt ställt sig på oppositionens sida. President Maduro tog under protesterna i onsdags beslut om att bryta tv-kanalens sändningar, samtidigt som de statliga kanalerna nästan uteslutande visade bilder på regeringens anhängare, som också protesterade i Caracas. Utöver de tre döda, skadades runt 60 personer och ännu fler greps av polis. Samtidigt fortsätter nu protesterna runt om i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".