Amerikanska veteraner Foto: Matt Rourke/TT

USA: Besparing av militärpension drogs tillbaka

1:48 min

Kongressen i USA har i stor enighet beslutat att upphäva de besparingar på 45 miljarder kronor av militärernas pensioner som de nyss beslutade om. Protesterna blev för stora.

I december förra året, enades kongressen efter stor möda och mycket besvär om en budget för de kommande åren.

Det väckte uppmärksamhet, eftersom de misslyckats med det så många gånger förut.

Den nya budgeten innebar bland annat politikerna gjorde sig av med en del av de osthyvelsneddragning av utgifter som de beslutat om i ett tidigare skede, men som ingen gillade. De neddragningarna tog inte  tillräcklig hänsyn till vilka besparingar som var mest vettiga.

Decemberbudgeten innehöll däremot en kontroversiell besparing. Politikerna kom överens om att militärer som slutat sin tjänst skulle få lite lägre pension medan de fortfarande var yrkesaktiva. En militär som lämnar tjänsten i USA, till exempel i fyrtioårsåldern, får pension även om han eller hon tar ett nytt jobb.

Konstruktionen var att under de yrkesaktiva åren skulle det bli en procent mindre i militär pension. Det skulle sen betalas tillbaka som en klumpsumma när pensionsåldern, 62 år, inträdde. Den vanliga ålderspensionen skulle inte förändras alls. Det här skulle spara 45 miljarder kronor de kommande åren, medan de uppskjutna kostnaderna skulle komma senare, när ekonomin förhoppningsvis blivit bättre.

Beslutet väckte omedelbara protester. Militären i USA har en särställning och de så kallade veteranerna hyllas ofta i högtidstalen för sina insatser för USA.

Det är kongressval till hösten och neddragningen är inte populär. Det dröjde inte länge innan politikerna ångrade sig. Först tog representanthuset tillbaka besparingen, sedan senaten.

Besparingen ska istället göras på sjukförsäkringen för alla pensionärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista