Operasångerskan Malena Ernman. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Malena Ernman: "Kan inte medverka i Karlavagnen"

2:28 min

Operasångerskan Malena Ernman som skulle ha medverkat i radioprogrammet Karlavagnen under fredagskvällen ställer in sin medverkan i protest mot att Soran Ismail inte kommer att fortsätta som programledare i P3:s Morgonpasset under valåret. 

Twitter skriver operasångerskan så här: "Jag är antirasist och antiSD och kan därför inte som avtalat medverka i kvällens P4Karlavagnen".

Malena Ernman skulle medverka i kvällens program som gäst för att prata om Alice Babs. Dan Granlund som är ansvarig för alla P4-kanaler säger att man måste skilja på att vara medarbetare på Sveriges Radio och att medverka i programmen.

– Vi får respektera hennes åsikt, men det är ju tråkigt eftersom Karlavagnen bygger på allas åsikt och allas medverkan, att det ska vara så brett som möjligt.

Efter att det i veckan framkommit att komikern Soran Ismail inte kommer att fortsätta som programledar-sidekick i P3:s Morgonpasset fram till riksdagsvalet i höst har Sveriges Radios valpolicy ifrågasatts. Enligt beslutet handlar det om att Soran Ismail tar tydlig ställning mot Sverigedemokraterna. Ismail skriver själv i en debattartikel i Expressen att valet mellan att inte ta ställning eller att fortsätta vara programledare för Morgonpasset var enkelt och att det skedde i samförstånd med Sveriges Radio.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö säger att bolagets riktlinjer inför valet inte är något nytt.

– I korthet går de ut på att om en person väldigt tydligt under valtider vill ta ställning för eller emot ett parti så kan han eller hon inte ha en framträdande roll i våra program. Soran Ismail kommer fortsättningsvis att höras i Sveriges Radio i andra former, dock inte som programledare i Morgonpasset, säger Benkö till Kulturnytt.

Ekot har sökt Malena Ernman för en kommentar utan resultat. Till Kulturnytt låter hon dock hälsa att hon inte tänker prata med någon från Sveriges Radio om detta, men till dn.se säger hon så här:

– Jag förstår inte hur de tänker. Soran Ismail är ju inte politiker. Man måste väl få ha en åsikt fast man jobbar där? Folk ska väl få tycka vad de tycker i stället för att allt ska vara grått och "rättvist" och aldrig uppröra någon?

Dan Granlund, ansvarig för P4-kanalerna, tror inte att all uppståndelse kring Sveriges Radios valårsregler kommer att få negativa konsekvenser i förlängningen.

– På sikt tror jag att vi lyckas förmedla den bilden som vi själva tycker är viktig, att det är extra viktigt under ett valår att vara opartisk och att vi håller den fanan högt när det gäller programledarinsatser och så.

Tror du att Sveriges Radio har misslyckats med att förmedla hur det fungerar med programreglerna?

– I alla lägen har det inte gått fram hur vi tänker, eftersom vi får en omfattande kritik. Ett resultat är till exempel att Malena inte vill medverka som gäst, och då kan man säga att åtminstone vad gäller Malena har vi misslyckats med att förmedla den här bilden som vi tycker är viktig, säger Dan Granlund. 

Här kan du läsa mer om vad som gäller för medarbetare på Sveriges Radio under valår: http://t.sr.se/M08Mus

Ur Sveriges Radios public service-handbok:

"Medarbetare, som kandiderar i ett val, som aktivt medverkar i något politiskt parti eller på annat sätt offentligt redovisar sin ståndpunkt överhuvudtaget, får inte framträda i Sveriges Radios program under tre månader före ett val eller en folkomröstning."

Läs mer här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista