Grekiska minimilöner har sänkts med drygt 20 procent och mer än varannan ung grek står utan jobb. Det här är delvis trojkans fel, enligt en ny EU-rapport. Foto: Nikolas Giakoumidi/TT.

"Social tsunami" i EU-trojkans spår

Grekiska minimilöner har sänkts med drygt 20 procent
1:38 min

EU:s parlament riktar skarp kritik mot den så kallade trojkan, alltså de tjänstemän som har utformat villkoren för nödlånsprogrammen till Europas krisländer. Trojkan har drivit igenom åtgärder som bland annat har lett till ökad fattigdom och arbetslöshet - det här slås fast i en ny rapport.

Den spanske EU-parlamentarikern Alejandro Cercas säger att resultatet av Trojkans åtgärder har varit "dödligt och katastrofalt". Cercas talar också om en "social tsunami" i kölvattnet av trojkans arbete i Grekland, Irland, Portugal och Cypern.

EU:s parlament jobbar just nu med två parallella rapporter, där trojkan får kritik. Den anses i alltför hög grad ha krävt kortsiktiga budgetnedskärningar som villkor för krisländernas nödlån de senaste åren. Trojkan krävde nedskärningarna utan att ha tagit reda på vad de skulle leda till i form av ökad arbetslöshet och fattigdom, enligt den rapport som röstades igenom igår i parlamentets sysselsättningsutskott.

Grekiska minimilöner har sänkts med drygt 20 procent och mer än varannan ung grek står utan jobb. Det här är delvis trojkans fel, enligt EU-rapporten.

Ytterligare en kritik handlar om den bristande demokratiska kontrollen av trojkan, som består av anonyma tjänstemän från EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken och valutafonden IMF.

Benoît Coeuré från Europeiska Centralbanken försvarade trojkan när han träffade EU-parlamentariker igår. "Beskyll inte brandkåren för de skador branden har orsakat", sa han, och menar att de sociala effekterna snarare beror på hur medlemsländerna har agerat än på trojkan.

I mitten av mars väntas hela EU-parlamentet rösta om de två trojka-kritiska rapporterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".