Tysklands jordbruksminister Hans Peter Friedrich lämnar sin post. Foto: Markus Schreiber/TT

Skandal skakar om Merkels regering

1:09 min

Tysklands jordbruksminister, kristdemokraten Hans-Peter Friedrich, lämnar sin post i spåren av en utredning kring en annan politiker som misstänks för barnpornografibrott. Fallet har nu blivit en politisk skandal av stora mått för den Merkelledda tyska regeringen.

Förbundskansler Angela Merkel sa på fredagen att hon accepterade men beklagade jordbruksminister Friedrichs avgångsansökan.

Med avgången hoppas Merkel kunna bromsa den politiska skandal som hennes tre månader nya tyska regeringen blir allt mer inblandad i.

Friedrich avgick efter anklagelser om att han i höstas skulle ha brutit mot tystnadsplikten för ministrar när han berättade för den socialdemokratiske partiordföranden, numera vice Förbundskanslern Sigmar Gabriel, om att socialdemokratisk toppolitiker utreddes för ett brott. För några dagar sedan framkom det att det handlar om barnporrbrott.

Fler politiska huvuden kan komma att rulla i den här historien. För det finns nämligen tecken på  politikern som utreds för barnporrbrott kan ha informerats om polisen var efter honom. Utredarna har enligt tyska medieuppgifter hittat förstörda hårddiskar i hans hem. Skulle sådan information till exempel kommit från någon i den socialdemokratiska partiledningen, ligger den personen politiskt mycket illa till.

Att ge sådan information till en brottsmisstänkt är nämligen ett brott i Tyskland, försvårande av utredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista