Foto: Tor Johnsson/Scanpix.

Kvinnor påverkas mer av sin partners drickande

1:32 min

Kvinnor som lever med alkoholberoende familjemedlemmar drabbas hårdare än män i samma situation. Det visar en studie som gjorts på uppdrag av regeringen, och det var oväntat, säger alkoholforskaren Mats Ramstedt som lett studien.

– Det är förvånande att kvinnor påverkades i så mycket högre utsträckning än vad män gör.

Varför påverkas kvinnor mer?

– Det vi ju inte. Det här är bara en beskrivning, men när man tittar närmare på resultaten så anger kvinnor att de oftare påverkas negativt av en partners eller familjemedlems drickande jämfört med vad män gör.

– Det beror väl på att män dricker mer än vad kvinnor gör och då blir kvinnorna mer utsatta. Jag tror att det bidrar till att problemen upplevs som allvarligare.

Mats Ramstedt och hans kollegor har gjort studien på uppdrag av regeringen för att kartlägga vilka negativa konsekvenser som till exempel alkohol och narkotika för med sig - inte bara för den som är beroende, utan också för personer i omgivningen.

Studien visar att omkring en miljon svenskar är beroende av  antingen tobak, alkohol, eller narkotika. Den största gruppen är alokoholberoende - omkring 450 000. Och det faktum att också närstående - då framför allt kvinnor drabbas hårdast, är något som bekymrar barn- och äldreminister Maria Larsson.

Hon är inte beredd att skärpa alkohollagstiftningen, men säger att det behövs andra vägar för att skydda kvinnor mot drogpåverkade män:

– Vi måste hitta bra metoder för män att kanalisera sina känslor på i stället för att rikta våldet mot kvinnor. Det behövs bra metoder för att män ska kunna hantera sin aggressivitet på ett annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista