Protesterna i Kiev får inte fäste i öst

"Folk är rädda att förlora sitt arbete"
3:12 min

Demonstranterna på självständighetstorget Maidan i Ukrainas huvudstad Kiev har mycket starkt stöd i de västra delarna av landet, men proteströrelsen har haft mycket svårare att bryta igenom i de östra delarna, som har närmare band till Ryssland. Men det finns ändå många som håller med oppositionen, rapporterar Ekots utsända.

Ett femtiotal människor har samlats till ett mindre opinionsmöte på en stor gågata i centrala Dnipropetrovsk, man viftar med ukrainska flaggor och det syns även två EU-flaggor. Ljudanläggningen är inte i klass med den som finns på Självständighetstorget i Kiev och talkören när man ropar "Bort med gangsterväldet" är tunn.

– De här opinionsmötena har pågått i mer än två månader, säger pensionären Vladimir Zjukov, som kommit hit varje dag.

Han är mest upprörd över att det inte finns någon rättssäkerhet i Ukraina. President Janukovytj och hans anhang kan göra i princip vad som helst, säger han. En talare tar upp hur många miljoner som presidenten och inte minst dennes son anses ha lagt beslag på. Men det är ganska få som stannar upp, de flesta människorna skyndar förbi för att utföra sina ärenden. Studenten Anton Sjevtjenko försöker prångla på dem flygblad.

– Unga och pensionärer tar gärna emot flygbladen, men de som är i 30- 40-årsåldern är mycket svårare att intressera, säger Anton, kanske något överraskande.

Men inte alla gamla stöder förstås protesterna. En kvinna som presenterar sig som Nadezjda är upprörd.

– Vi har redan haft en revolution, 1917, och efter det så badade vi i blod. Det som de håller på med på Maidan kommer att leda till krig, säger Nadezjda.

I december förra året  genomfördes ett oppositionsmöte med flera tusen deltagare i Dnipropetrovsk, men efter det har det varit tystare. I den här delen av landet är man inte van vid protester och inte van vid att utmana överheten. Ändå finns det många som håller med oppositionen, men man skyltar inte så gärna med det utåt.

– Här har folk jobb och de är rädda att förlora sitt arbete om de protesterar, säger Valerij.

Till skillnad från i väst där de inte har jobb och inget att förlora, menar han. Dnipropetrovsk är på många sätt den ekonomiska huvudstaden i Ukraina. Här finns en rad stora verkstadsföretag som ofta levererar sina produkter till Ryssland. Östra Ukraina är också president Janukovytjs hemmaarena, här vann han med mycket stor majoriten i valet 2010. Om oppositionen skulle få fäste här skulle marken verkligen börja gunga under presidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".