Nordkoreas nuvarande ledare Kim Jong-Un. Foto: AFP/TT.

FN: Ställ Nordkoreas regim inför rätta

2:03 min

En ny omfattande FN-rapport beskriver fruktansvärda förhållanden för människorna i Nordkorea. Slutsatsen i rapporten är att de ansvariga måste ställas inför rätta i den Internationella brottmålsdomstolen för brott mot mänskligheten.

– Människor har berättat för oss hur de torterats, fängslats, utsatts för sexuellt våld och svält, kidnappats, fråntagits sina barn, tvingats se sina anhöriga avrättas.

Så sa denna FN-kommissions ordförande Michael Kirby när han lyssnat klart på de runt 80 nordkoreanska flyktingar över hela världen, som alla vittnat så starkt om obeskrivliga plågor, att denne Australiens mest meriterade jurist flera gånger började gråta.  

Det handlar alltså om Nordkoreas grova brott mot mänskliga rättigheter, något världen ju redan känner till, men som aldrig tidigare utretts lika grundligt av FN som nu.

Kommissionens nästan 400-sidiga slutrapport presenteras först på måndag men nyhetsbyrån AP har redan läst den, liksom bilagan där alla vittnesmål publiceras i detalj.

Kirby och hans kommission beskriver arbetsläger där hundratusentals tvingats överleva på gräshoppor och insekter, döda barn förkrympta av näringsbrist, och systematisk utrotning av oliktänkande - och av hela släkter när någon familjemedlem till exempel kommits på med att titta på en amerikansk romantisk komedi på en insmugglad dvd.

FN-kommissionen vill nu att världen trappar upp trycket på Nordkorea och att FN:s säkerhetsråd beslutar att ansvariga i landets regim ställs inför rätta i Internationella brottmålsdomstolen.

Utsikterna för det är mycket små på kortare sikt. Bland annat för att rådsmedlemmen Kina garanterat skulle lägga in sitt veto.

På längre sikt, och i väntan på eventuella framtida rättegångar vill kommissionen att olika FN-organ nu utvidgar arbetet med att så nära det är möjligt fortsätta dokumentera förhållandena i Nordkorea, och bygger upp en särskild struktur för att öka övervakningen av, och insynen i, denna världens sannolikt mest slutna och brutala diktatur. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista