1 av 2
Havsforskaren drar vissa likheter med fiskarnas och människans hjärtpoblem. Foto: Alvaro Barrientos/TT.
2 av 2
Barbara Brick, havsforskare Stanforduniversitetet Foto: Richard Herrmann Galatee film/Privat

Oljeutsläpp kan ha gjort tonfisk hjärtsjuk

Tonfisken hade lekperiod
2:20 min

Fiskar kan drabbas hårt av oljeutsläpp. Vid oljekatastrofen med Deepwater Horizon i Mexikanska golfen 2010 kan tonfisk ha fått hjärtproblem.

– Olja blockerar viktiga processer i hjärtat så det kan stanna, säger havsforskaren Barbara Block, professor vid Stanforduniversitetet i USA.

Hon har studerat hjärtceller från tonfisk och hittat förklaringen till att fiskyngels hjärtan förstörs av olja. De elektriska signaler som styr hjärtrytmen försämras eller stoppas helt av polycykliska aromatiska kolväten - PAH - ämnen som finns i olja. Det kan leda till att fisken dör och det är unga fiskar och yngel som drabbas värst.

Tonfisken i Mexikanska golfen hade sin lekperiod - alltså den tid då fisken förökar sig - precis när olyckan med Deepwater Horizon inträffade 2010. I en mätning två år efter katastrofen hade beståndet av lekande tonfisk gått ned kraftigt.

Vid oljeolyckor är insmetade sjöfåglar och förstörda kuster de problem som är mest synliga.

– Men även långt under ytan påverkas många djur, som unga fiskar, sköldpaddor och delfiner, säger Barbara Block.

Vid olyckan med Deepwater Horizon släpptes mer än fyra miljoner fat olja ut i havet, och även om det inte finns några bevis, så är det är troligt att det har påverkat fisken i området enligt Barbara Block.

Men samma mekanism som hon påvisat i tonfiskhjärtan - med blockering av hjärtrytmen av ämnen i oljan - kan också vara förklaringen till att fler människor dör i hjärtsjukdom de dagar som halterna av luftföroreningar är höga. Även i luften finns de polycykliska aromatiska kolvätena.

– Hittills har ingen kunnat förklara varför det finns en koppling mellan ökad hjärtdöd och luftföroreningar, men vi tror att det kan röra sig om samma mekanism, säger Barbara Block.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".