Volkswagen vill ha fack i USA

1:45 min

En betydelsefull facklig och politisk strid ska avgöras i södra USA, när arbetarna på en Volkswagenfabrik i Tennesse ska rösta om att bilda en fackförening eller inte.

Det ovanliga är att företaget, Volkswagen, som vill bilda ett löntagarråd att tala med precis som de har i de flesta andra länder, inte motsätter sig bildandet av en fackförening på fabriken.

Omröstningen ska äga rum på fredagen och den sker i södra USA, i Chattanooga, Tennessee, där de republikanska politikerna gör vad de kan för att stoppa facket UAW, United Automobile Workers.

Eftersom det är en principiellt viktig strid, där facket har chansen att vinna en betydelsefull seger med sjunkande medlemstal i en fackföreningsfientlig omgivning, är också stora lobbyorganisationer engagerade, på båda sidor, med både pengar och propaganda.

Volkswagen har legat lågt, efter den inledande önskan att ha ett löntagarråd att tala med, men beskrivs av sina kritiker som alltför välvilligt till facket och för att bereda plats för dem som vill bilda ett fack, men vara njugga mot motståndarna inom företaget.

En del av de anställda har uttalat sig mot behovet av en fackförening, eftersom de är nöjda med villkoren ändå och känner sig väl behandlade.

I USA, där arbetslösheten hänger i fortsatt hög, slåss alla delstater om företagsetableringar med hjälp av skatterabatter och andra fördelar.

Volkswagen har hotats av en republikansk delstatssenator att det kan komma att bli väldigt svårt med sådana förmåner framöver om facket lyckas organisera på fabriken.

Samtidigt innebär Volkswagens fabrik 2 000 jobb som delstaten gärna vill behålla och företaget överväger just nu om de ska tillverka en ny modell i Chattanooga eller i Mexiko, så politikerna går balansgång

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista