Urspårat tåg Foto: Johan Nilsson / TT

Tågstopp befaras pågå en vecka

Ett godståg med fem vagnar spårade ur vid Folkesta i nordvästra Eskilstuna på fredagskvällen. Trafikverket räknar med att det kan ta en vecka att åtgärda felet. Bussar ersätter nu tågtrafiken på vissa sträckor.

Thomas Pihl, informatör på Trafikverket, berättar att bedömningen om när felet kan vara avhjälpt gjordes efter en första besiktning på fredagskvällen.

– Prognosen är högst preliminär. En ny besiktning ska ske i dagsljus och vi kommer med en ny prognos vid lunchtid på lördagen.

Enligt Pihl har det inte gått att hitta orsaken till att fem vagnar på godståget spårade ur. En av vagnarna, som dock inte spårade ur utan står kvar på rälsen, innehåller ammoniumnitrat.

– Det är farligt gods, men det finns ingen fara för allmänheten, säger Pihl.

På lördagen råder totalstopp för trafiken mellan Eskilstuna och Västerås, samt mellan Eskilstuna och Arboga. Tågen på sträckorna ersätts med buss. Resande från andra stationer runtom i Mellansverige kan också komma att påverkas. Enligt Trafikverket gäller det exempelvis Katrineholm, Linköping, Norrköping och Örebro.

– Det kan bli ändrade avgångstider, säger Pihl.

Uppgiften bekräftas av SJ:s pressavdelning, men bolaget har inga egna prognoser för när tågen på sträckorna kan börja rulla igen utan inväntar nya besked från Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista