Louay Safi talesman för Syrian National Coalition vid Syrienförhandlingarna Foto: Salvatore Di Nolfi/TT

Syrienförhandlingarna kan kollapsa

"Misslyckandet stirrar oss i ansiktet"
2:35 min

När den andra omgången Syriensamtal avslutas idag i Genève, är oron stor att hela processen kan komma att kollapsa. Det enda de båda sidorna är ense om, är att förhandlingarna har gått in i en återvändsgränd. Inte ens det enda konkreta resultatet av förhandlingarna - evakuleringen av 1 400 civila från den belägrade staden Homs, hyllas som en framgång.

Plågsamt långsam och mycket begränsad" - så sa FN:s humanitära chef Valerie Amos igår om evakueringen av 1 400 civila från Homs, i synnerhet med tanke på att det finns ytterligare 250 000 människor i behov av att evakueras ur andra belägrade städer i Syrien.

Valerie Amos fick mothugg av Syriens vice utrikesminister som kallade det oacceptabelt att FN inte medger att det är terrorism som hindrar humanitära insatser. Men från oppositionens sida uttrycker man stark oro över att 380 av de evakuerade männen - inklusive 14 pojkar under 18 år, fortfarande hålls av regimen som säger sig vilja identifiera terrorister bland dem.

Den syriska oppositionen kallar det mycket olycksbådande att männen separerats från kvinnor och barn under evakueringsprocessen.

Misslyckandet stirrar oss i ansiktet, sa FN:s fredsmäklare Lakhdar Brahimi i går kväll efter att regimen och oppositionen lagt skulden på varandra. Det är oklart om en tredje omgång fredssamtal alls kan komma till stånd.

5 000 människor uppges har dödats i Syrien sedan fredsförhandlingarna inleddes den 22 januari. Många desperata syrier säger som rebellsoldaten som vår korrespondent träffade vid gränsen för två veckor sedan: Medan de sitter vid förhandlingsbordet betalar vi räkningen i blod.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".