kinesiska soldater i Xinjiang-provinsen Foto: AP/TT

Elva döda under oroligheter i kinesisk provins

1:18 min

I Kina har minst elva personer dödats i strider i den oroliga västra regionen Xinjiang i västra Kina. Enligt kinesiska myndigheter ska de flesta av de dödade ha skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor när de försökte angripa en grupp poliser.

Enligt officiella kinesiska uppgifter ska åtta av de dödade ha skjutits ihjäl av polisen. Ytterligare tre personer ska ha omkommit när de detonerade bomber de haft med sig. Fyra personer, två poliser och två civilister, ska ha skadats i explosionerna. Bomberna ska ha utgjorts av gascylindrar som angriparna lastat i bilar.

De officiella kinesiska uppgifterna förtäljer inte vilken etnicitet angriparna var av. Men angriparna kallas i de officiella uppgifterna för "terrorister", ett epitet som Kina vanligtvis använder om muslimska uiguriska rebeller.

Xinjiang har länge plågats av oroligheter mellan den muslimska uiguriska befolkningen och inflyttade hankineser.  De senaste åren har flera stridigheter mellan uiguriska grupper och kinesiska säkerhetsstyrkor ägt rum.

Kina beskyller uiguriska extremister för oroligheterna, och kallar oftast sådana här incidenter för terroristattacker sponsrade av uiguriska grupper utomlands. Men många uigurer menar att det istället ofta är säkerhetsstyrkorna som provocerar fram våldsamheterna. 

Det är mycket svårt för utländska journalister att få tillgång till oberoende uppgifter på grund av Kinas hårda kontroll över Xinjiang.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista