Läkare anser att andra sjukdomar kan misstas för shaken baby syndrome. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Vill ha bättre granskning av dödsfall bland barn

2:02 min

De läkare som anlitats i svenska domstolar för att bedöma fall av misstänkt skakvåld mot spädbarn har brustit i sin professionalitet. Det tycker sju barnläkare som kräver att alla dödsfall av barn ska granskas av en grupp bestående av flera olika professioner. 

– Det finns förebild till exempel i Storbritannien där man har en lagstiftning där man granskar samtliga dödsfall. Det behöver vi i Sverige också, för att kunna se konsekvenserna av olika diagnoser och förebygga att sådant inträffar, säger Gabriel Otterman, barnläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Den senaste tiden har det förekommit en debatt om skakvåld eller shaken baby syndrome. Detta efter att Högsta domstolen beviljat resning i två fall där föräldrar anklagats för att ha misshandlat sina spädbarn.

Läkare som har anlitats av försvarsadvokater anför att det finns medicinska rön som pekar på att det kan finnas andra sjukdomar som kan misstas för shaken baby syndrome.

Mats Humble är överläkare vid psykiatrin i Örebro län och har länge bedrivit forskning om D-vitaminbrist. Han har tidigare ansökt om resning i ett fall eftersom han menade att det fanns annat än shaken baby syndrom som kunde förklara barnets skador.

– Det är en kombination av D-vitaminbrist och en komplicerad förlossning. Om det är ett två veckor gammalt barn och en komplicerad förlossning så kan medfödd D-vitaminbrist hos barnet mycket väl öka risken för att det uppstår skador och att det var den kombinationen som kunde vara förklaringen till barnets skador i det fallet. 

Men sju svenska barnläkare anser att läkarna som anfört dessa nya rön brustit i sin professionalitet. Gabriel Otterman är en av dem som skriver om det på Dagens Nyheters debattsida.

– Det är ingen som vill sätta dit oskyldiga personer. Vi vill kunna ge fler barn det skydd de behöver. Om vi börjar ifrågasätta Shaken baby syndrome då riskerar man att inte kunna ge det skyddet.

De sju barnläkarna vill även att diagnosticeringen av skakvåld ska bli likvärdig över hela Sverige och kräver därför att regeringen ger Svenska barnläkarföreningen i uppdrag att ta fram en nationell handlingsplan om våld mot barn.

De kräver även att regeringen uppdrar åt Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, att ta fram en översikt över kunskaperna om diagnosen. I dag finns ingen omfattande svensk forskning på området.

Mats Humble tycker att artikelförfattarna bagatelliserar ifrågasättandet av shaken baby syndromet, men han välkomnar förlaget om en multiprofessionell granskning. Han hoppas att det kan leda till att alternativ till shaken baby syndrome övervägs, och att risken blir mindre att oskyldiga personer döms. 

– När det gäller barnmisshandel så tycker man tydligen att det är så extremt upprörande att ett barn kan ha misshandlats så att där behöver man inte fundera över alternativa förklaringar, utan där dömer man trots att det kan finnas tvivel om det verkligen är på det här sättet. Det är en märklig avvikelse från rättspraxis i övriga sammanhang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista