FN:s sändebud Lakhdar Brahimi. Foto: Gary Cameron/TT.

Syriensamtal avslutades utan resultat

1:56 min

Den andra omgången av fredssamtalen om Syrien har slutat utan resultat. Den syriska regimen och den syriska oppositionen vill diskutera olika saker och FN:s fredsmäklare, Lakhdar Brahimi, bad det syriska folket om ursäkt.

– Jag ber om ursäkt, vi har inte varit till någon hjälp, sa en bedrövad Lakhdar Brahimi som uppmanade parterna att återvända hem, rannsaka sig själva och ta ansvar.

Inget datum har satts för nya samtal, man har heller inte kunnat enas om någon dagordning. Den syriska regimen vill uteslutande diskutera terrorismen i Syrien, allt väpnat motstånd kallas terrorism – finansierad av utländska makter – och regimen säger att Bashar al Assads ställning inte är förhandlingsbar. Oppositionen däremot, insisterar på att inleda förhandlingar om en övergångsregering utan Bashar Al Assad.

När Lakhdar Brahimi i dag föreslog att nästa förhandlingsrunda skulle ägna en dag åt terrorism och en dag åt en eventuell övergångsregering, var svaret från Damaskus blankt nej.

I genomsnitt har 236 människor dödats varje dag i Syrien sedan förhandlingarna inleddes den 22 januari. Det enda konkreta resultatet av samtalen har varit evakueringen av 1 400 civila från den belägrade staden Homs. Men även detta framsteg kantas av tvivel då det finns uppgifter om att 380 av de evakuerade männen, varav flera under 18 år, tagits till förhör hos regimen som säger sig vilja identifiera terrorister bland dem.

Utöver civilbefolkningen i Homs, anses 250 000 syrier vara i behov av evakuering från belägrade städer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista