Demonstranter i Ukrainas huvudstad Kiev i januari 2014. Foto: Sergei Grits/TT.

Gripna efter protesterna i Ukraina släpps

2:18 min

I Ukraina har alla de över 200 som gripits under de senaste månadernas sammanstötningar nu släppts ur häktet. De sista släpptes i går. 

Frisläppandet är ett led i försöken hitta en kompromiss mellan oppositionen och presidentmakten. Men de flesta sitter istället i husarrest och åtalspunkterna mot de anklagade finns fortfarande kvar.

Gripandena var helt lagstridiga och saknade all grund, det säger advokaten Oksana Tomtjuk som företräder de 21 personer som gripits i staden Dnipropetrovsk i östra Ukraina, samtliga är nu ute ur häktet. De greps i samband med oroligheter i staden den 26 januari.

De lokala makthavarna hävdar att oppositionsaktivister försökte storma länsadminsitrationens huvudbyggnad, oppositionen hävdar att våldsamheterna provocerades fram av polisen. En av dem som greps var den tidigare ledamoten av länsparlamentet Vadim Sjubanov.

– Som parlamentariker försökte jag medla mellan polisen och aktivisterna för att lugna ner situationen, säger Sjubanov, men sedan tog allt en plötslig vändning.

Sjubanov berättar att han utan anledning blev kastad till marken av polisen och sedan insläpad i en piketbuss. Nu har han alltså släppts - men inte fullständigt, jag träffar honom en halvtimme innan han måste hem för att sitta i husarrest, från klockan åtta på kvällen till klockan åtta på morgonen.

Advokaten Oksana Tomtjuk säger att det verkar som om polisen tog in människor vitt och brett bara för att gripa folk, en del greps senare och var långt ifrån platsen för oroligheterna.

– Syftet var helt klart att folk skulle bli rädda och inte gå ut och protestera något mer, säger Tomtjuk.

Åtalspunkterna finns fortfarande kvar, Vadim Sjubanov hotas till exempel av åtta års fängelse för deltagande i våldsamt uppror.

– I så fall kommer jag att sitta inne i ett år. Då kommer vi helt säkert att ha en ny president som kommer att befria alla politiska fångar, tror Vadim Sjubanov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista