Oppositionen kritisk till Borgs uttalande

2:01 min

Regeringen vill höja fordonsskatten med uppemot 1,5 och skatten på alkohol och tobak med en miljard kronor. Regeringen kommer också att höja andra skatter och pengarna ska användas till skolan. Det säger finansminister Anders Borg i dag.

Dagens uttalanden från finansminister Anders Borg har väckt reaktioner från oppositionen.

– Så här låter ju Moderaterna när det är valår. Sen vet vi att kan väljarna lita på att Moderaterna kommer prioritera skattesänkningar efter valet, framför till exempel satsningar i skolan, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Varför tror du Borg gör ett sådant uttalande nu när det är valår?

– Man kanske inte vill skrämma väljarna med samma skattesänkarprogram, den moderata stämman har ju tagit ett beslut om skattesänkningar. Sedan ska vi lägga Centerpartiets stora skattesänkarprogram ovanpå och Folkpartiets förslag om att avskaffa värnskatten. Det blir dyrt.

Magdalena Andersson understryker att till exempel höjningen av tobaks- och alkoholskatten ligger i linje med Socialdemokraternas politik. Men hon menar att - oavsett hur mycket skattehöjningar som Anders Borg nu lovar - så kommer regeringen ändå genomföra skattesänkningar som väger över. Något som Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson, Per Bolund, håller med om.

– Jag tror det handlar om det moderna ordet "triangulering" som man använder inom politiken. Alltså att man försöker att lägga sig så nära oppositionen som möjligt. Sen är det ju väl bra att Borg ändå tar ett miljöansvar. Men skulle han verkligen göra det på allvar så skulle man ju höja koldioxidskatten. Det skulle vara mycket bättre miljöstyrning än att höja fordonsskatten, som regeringen nu föreslår, säger Per Bolund.

Även Sverigedemokraterna är kritiska till förslaget om att höja fordonsskatten. Sven-Olof Sällström är partiets ekonomisk-politiske talesperson.

– Fordonsskatten drabbar de som inte bor i Stockholms innerstad, utan de som är beroende av bilen för att ta sig till jobbet. Det slår ju direkt emot den så kallade arbetslinjen, vilket är mycket märkligt. Om vi tar de andra punktskatterna: det kan ju vara populistiskt att säga att man vill höja skatten på alkohol och tobak. Men det man riskerar att göra med den skattehöjningen är att flytta ut handeln till den illegala handeln ute i bagageluckor, säger Sällström.

Vänsterpartiets Ali Esbati reagerar inte speciellt mycket på innehållet i Borgs förslag. Att Moderaterna närmar sig oppositionens politik i valtider förvånar honom inte vid det här laget, säger han.

– Det som förvånar mig är hur Borg på samlat sätt beskriver läget i svensk ekonomi. Det är en verklighetsbeskrivning som inte alls tar hänsyn till att vi har mycket hög arbetslöshet i Sverige.  Han beskriver ju det som att vi är i goda tider nu. Det är som att Anders Borg helt har tappat greppet om verkligheten för de arbetslösa och de har slagits ut från socialförsäkringssystemen, säger Ali Esbati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista