Svenska Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Kritik mot regeringens biståndsplattform

1:43 min

Regeringens nya förslag till biståndsplattform innebär en kraftig försvagning av Sveriges policy för humanitär hjälp. Det säger Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström i ett remissvar till regeringen.

Regeringens förslag till biståndsplattform har nu varit ute på remiss i tre veckor till 140 olika organisationer. Det har varit för kort tid för att kunna ta ställning på ett bra sätt, enligt Röda korschefen Ulrika Årehed Kågström. Sverige är en av världens fem största länder på humanitär hjälp och Röda Korset kräver ändringar och tillägg i plattformen för att trygga det fortsatta humanitära biståndet.

Flera remissorgan är positiva till att samla målsättningarna i en övergripande policy. Men kritik kommer mot till exempel att perspektivet utgår från den som ger bistånd och resultatredovisning och väldigt lite från mottagarländernas perspektiv. Det säger till exempel statskontoret i sitt remissvar. 

Krav kommer på att ändra betongen på individfokus som finns i plattformen och komplettera skrivningarna med att det behövs att människor agerar tillsammans och kollektivt för att förbättra villkoren för folk som lever i fattigdom. Det skriver 19 av biståndsorganisationerna, bland annat Svenska Kyrkan, Rädda Barnen och Diakonia i ett gemensamt brev.

De kräver dessutom en omvärldsanalys som tar upp frågan om den enorma ojämlikhet som råder inom och mellan världens länder och fördelningen av jordens resurser.

Plattformen är två år försenad och kommer att läggas fram som en riksdagsskrivelse i slutet av mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista